Ce trebuie să facă românii care au centrală termică de apartament. E obligatoriu! Experții vin acum cu câteva sfaturi extrem de utile pentru încălzirea locuințelor. Unul dintre cele mai ieftine și mai eficiente moduri de a economisi energie și bani este să identificați în primul rând „zonele cu probleme”, scrie Edinburgh Live.
1. Actualizați-vă termostatul! Termostatele, în special în casele cu sisteme de încălzire vechi, se pot degrada în timp. Asta poate duce la întârzieri în pornirea centralei sau la încălzirea casei la temperaturi mult mai mari decât e necesar. Actualizarea ar putea oferi o mai mare precizie, prevenind risipa de energie!
2. Izolați-vă cât mai bine ușile și ferestrele. Identificați în primul rând pe unde poate pătrunde frigul, de la uși și ferestre și pînă la podea. Este bine să folosiți materiale izolante pe bază de silicon pentru a nu lăsa să mai intre aerul rece.
3. Puneți o haină sau două în plus. N-ar fi rău nici să mai puneți o haină-două pe voi, pentru a regla temperatura corpului. Cu cât avem mai multe haine, cu atât centrala va rămâne mai puțin pornită.
4. Cumpăraţi perdele și covoare de calitate. Dacă aveți o casă gata mochetată, atunci vă va ajuta natural la creșterea izolației. Dacă aveți parchet, investiți acum în materiale de bună calitate, cum ar fi un covor, care va contribui la prevenirea pierderii căldurii.
5. Coborâți termostatul cu 1 grad Celsius. Reducând încălzirea cu doar 1 grad Celsius puteți economisi până la 10% din factură.
6. Curățați-vă caloriferele. Praful din calorifer va împiedica circulația eficientă a căldurii. În consecință, caloriferele vor trebui să lucreze mai mult pentru a vă încălzi camera.
7. Nu uscați hainele pe calorifer. Acest lucru împiedică căldura să iasă și să încălzească camera, iar centrala trebuie să funcționeze într-un ritm mai mare.
8. Verificați masca de calorifer. Asigurați-vă că acesta este un bun conductor de căldură. O mască decorativă realizată din lemn este un conductor slab și poate împiedica dispersarea eficientă a căldurii.
9. Aerisiți caloriferele. Este o operaţiune esențială pentru a preveni scăderea eficienței, în urma pătrunderii aerului în sistemul de încălzire.
10. Reparați-vă centrala. Dacă este foarte veche, s-ar putea ca centrala să nu funcționeze la fel de eficient ca pe vremuri şi va trebui să lucreze mult mai mult pentru a vă aduce casa la temperatura dorită.