Șoferii care au montate camere de supraveghere pe bordul mașinii pot descărca imaginile și le pot folosi în situațiile în care este necesar, recomandă Poliția Română.
Polițiștii spun că imaginile surprinse de camerele de bord își pot dovedi utilitatea în mai multe situații.
“Camerele de supraveghere montate în autovehicul își pot dovedi utilitatea în mai multe situații. Pot fi de ajutor în situația în care conducătorii auto surprind imagini care relatează comportamente agresive în trafic, pe care ulterior le pot transmite polițiștilor, și vorbim aici de recenta implementare a aplicației ESAR. Polițiștii analizează sesizările transmise prin aplicația M.A.I hub.mai.gov.ro și aplică ulterior sancțiuni, în situația în care se dovedește faptul că un conducător auto a adoptat un comportament violent în trafic.
Camerele video montate în autoturism pot fi utile și în cazuri, ce-i drept mai rare, asemănătoare situației recente din Constanța, acolo unde doi pietoni s-au aruncat intenționat în fața mașinilor, pentru a reclama ulterior un accident rutier. În această situație, o cameră de supraveghere poate dovedi, datorită imaginilor filmate, intenția pietonului și se poate înlătură răspunderea conducătorului auto, dacă acesta nu a avut nicio vină. De asemenea, dacă este montată o camera video pe bordul unui autoturism și are loc un accident rutier, atunci pot fi folosite imaginile și se poate stabili vinovăția conducătorilor auto și implicit răspunderea acestora.
Orice situații surprinse pe camerele de supraveghere, care ajută la identificarea unui posibil accident, pot fi transmise polițiștilor rutieri pentru luarea măsurilor legale. Recomandarea Poliției Române este să se folosească aceste camere video auto de supraveghere pentru că sunt un real ajutor în trafic” a declarat pentru Digi24 Bogdan Ghebaur, Purtător de cuvânt al Poliției Române, potrivit Digi24.
Șoferii trebuie să țină cont de anumite lucruri atunci când decid să-și monteze camere de supraveghere la bordul mașinilor. În primul rând trebuie să se ia în calcul ca dispozitivul să acopere o suprafață mare fața mașinii. De asemenea, trebuie să aibă încorporată o tehnologie HDR (High Dynamic Range, tehnologie care oferă o imagine naturală și realistă), care să permită înregistrarea în orice condiții meteorologice (soare puternic, vânt, ploaie etc).
Ține cont că vei folosi camera în mișcare, astfel încât trebuie să fie dotată și cu un stabilizator de imagine. Rata de frame-uri (Frames Per Second măsoară numărul de cadre afișate pe ecran într-o secundă) trebuie să fie ridicată pentru a înregistra fluid, fără să existe cadre neclare sau lipsă. O camera video auto potrivită ar trebui să înregistreze cel puțin 30 de frame-uri pe secundă.
Asigură-te că iei o cameră rezistentă la șocuri, dar și la temperaturi extreme, deoarece o vei folosi în autoturism indiferent de drum sau anotimp. Una dintre funcțiile importante pe care trebuie să le dețină o camera auto este și funcția de play back, care oferă posibilitatea de a revedea, chiar pe ecranul camerei, un anumit moment din trafic, fără desfășurare în timp real.
Memoria camerei trebuie să fie mare.