Ce trebuie să facem ca să suspendăm plata ratelor la creditele bancare

In primul rand trebuie inteles, ca un asemenea mecanism nu poate fi folosit de catre cei interesati sub forma unui abuz. In esenta, actiunea despre care discutam in prezenta prelegere vizeaza blocarea efectelor contractelor de credit pentru cei care nu mai pot continua plata ratelor lunare conform graficelor de rambursare avandu-se in vedere cresterea brusca a cursului valutar si de ce sa nu spunem si lipsa de eficienta a legislativului in acest domeniu.
Ionela Marcu
07 apr. 2015, 09:43
Ce trebuie să facem ca să suspendăm plata ratelor la creditele bancare

Pentru a putea beneficia de o asemenea suspendare a platii ratelor lunare, cel interesat trebuie sa aiba inregistrat, in mod obligatoriu, anterior promovarii unei actiuni de Ordonanda Presedintiala o cerere de chemare in judecata, care sa vizeze „Obligarea bancii la inghetarea cursului valutar perceput reclamantului, la valoarea momentului semnarii contractului”, scrie avocatnet.ro.

Citeşte şi AVEREA lui Mugur Isărescu, verificată de inspectorii ANI

Ordonanta Presedintiala, asa cum este ea reglementata de Codul de Procedura Civila in art. 996, iar instanta de judecata stabilind ca in favoarea reclamantului exista aparenta de drept, va putea sa ordone masuri provizorii in cazuri grabnice, pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari.

De aici se desprinde ideea certa ca sunt indeplinite toate conditiile pentru emiterea acestei ordonante in sensul ca exista in mod cert o aparenta de drept si anume pe fondul cauzei prin prisma Legii 193/2000 a clauzelor abuzive, instanta de fond poate constata ca o anumita clauza de risc valutar este abuziva si astfel sa decida definitiv pe fond o asemenea plata la un curs inghetat.

Un alt element se refera la urgenta masurii solicitate si anume, asa cum am inceput prezentarea, este posibil ca un imprumutat sa nu poata plati ratele la un curs crescut, drept consecinta a riscului de curs valutar, si astfel s-ar ajunge in situatia unei executari silite, iar ultimul element ce priveste nesolutionarea (neprejudecarea) fondului cauzei deriva chiar din faptul ca masura este data pentru o perioada de timp bine determinata si anume pana la solutionarea fondului cauzei.

Extras din cererea de ordonanta:

„Cresterea accelerata a valorii CHF fata de moneda nationala cu implicatii negative directe asupra costurilor imprumutului ce se rasfrang asupra ratelor precum si a comisioanelor de schimb valutar, din leu in euro si din euro in CHF, au determinat o schimbare a conditiilor contractuale avute in vedere la data contractarii creditului si, in consecinta, incumba in sarcina subsemnatilor obligatii vadit disproportionale fata de cele in considerarea carora ne-am exprimat vointa de a ne angaja juridic.

Citeşte şi A câştigat procesul cu banca pentru un credit în franci elveţieni

Avand in vedere pozitiile de inegalitate de pe care actioneaza partile si in vederea asigurarii unei angajari in deplina cunostinta de cauza a consumatorului in contractele de credit, este instituita in sarcina operatorului economic – banca, care are o pozitie dominanta in raport cu consumatorul, obligatia informarii in mod complet, corect si precis a celui din urma cu privire la aspectele esentiale ale produsului/serviciului oferit (art. 18 din OG 21/1992) si implicit cu privire la implicatiile indatorarii si la riscurile reprezentate de volatilitatatea cursului valutar astfel cum reiese din O.G. 50/2010″.

Daca aceste conditii de mai sus sunt indeplinite, putem sa depunem cererea la instanta unde avem si cererea cu denominarea initiala, iar intr-un interval stabilit intre o saptamana si o luna vom avea si rezultatul din partea instantei.

Cine poate beneficia de aceasta actiune in instanta?

In principal orice imprumutat care are un credit angajat si in desfasurare fie in euro, fie in dolari sau franci elvetieni. De asemenea, sa nu uitam ca trebuie platita si taxa judiciara de timbru de 20 de lei.

La cererea de ordonanta trebuie alaturate acte in dovedire si anume copii de pe contractul de credit in cauza, dovada imposibilitatii platii ratelor si dovada ca aveti deschis un litigiu pe fondul cauzei care vizeaza denominarea creditului.

Cererea de ordonanta poate fi atacata cu Apel

O solutie pe care o dorim tuturor celor angajati in lupta cu bancile: Admite cererea

Solutia pe scurt: Conf. art. 996 si urm. NCPC admite cererea de ordonanta presedintiala astfel cum este formulata prin capatul de actiune principal. Dispune suspendarea executarii obligatiei de plata a ratelor lunare aferente contractului de credit si de garantie pana la pronuntarea asupra fondului cauzei in dosarul nr. xxxx

 

Mai multe detalii pe avocatnet.ro.

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Alimentul pe care trebuie să-l eviți la micul dejun. Medic cardiolog: ”Nimic nu este gratis”
Capital.ro
Verdict clar pentru Călin Georgescu. S-a anunțat finalul: Fără relevanță
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Pata de petrol din Marea Neagră se extinde. Ce spune Putin despre dezastrul ecologic
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Obsesia lui Ceaușescu, readusă la viață de Guvern. Milioane de români vor beneficia de ea
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
Irinel Columbeanu reacționează după ce a aflat că Monica Gabor are un băiețel: „Nu îi voi scrie niciun mesaj, las…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai are nicio șansă. Propria greșeală care îi anulează victoria: Respins!
StirileBZI
Codul Rutier 2025: Acești șoferi sunt obligați să dea examen auto, deși au permis de conducere!
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
11 decese confirmate în urma incendiilor din Los Angeles, autoritățile impun restricții de circulație
MediaFlux
SCHIMBARE ESENȚIALĂ privind PENSIA. TOTUL va fi ONLINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”