Ce trebuie să facem ca să suspendăm plata ratelor la creditele bancare

In primul rand trebuie inteles, ca un asemenea mecanism nu poate fi folosit de catre cei interesati sub forma unui abuz. In esenta, actiunea despre care discutam in prezenta prelegere vizeaza blocarea efectelor contractelor de credit pentru cei care nu mai pot continua plata ratelor lunare conform graficelor de rambursare avandu-se in vedere cresterea brusca a cursului valutar si de ce sa nu spunem si lipsa de eficienta a legislativului in acest domeniu.
Ionela Marcu
07 apr. 2015, 09:43
Ce trebuie să facem ca să suspendăm plata ratelor la creditele bancare

Pentru a putea beneficia de o asemenea suspendare a platii ratelor lunare, cel interesat trebuie sa aiba inregistrat, in mod obligatoriu, anterior promovarii unei actiuni de Ordonanda Presedintiala o cerere de chemare in judecata, care sa vizeze „Obligarea bancii la inghetarea cursului valutar perceput reclamantului, la valoarea momentului semnarii contractului”, scrie avocatnet.ro.

Citeşte şi AVEREA lui Mugur Isărescu, verificată de inspectorii ANI

Ordonanta Presedintiala, asa cum este ea reglementata de Codul de Procedura Civila in art. 996, iar instanta de judecata stabilind ca in favoarea reclamantului exista aparenta de drept, va putea sa ordone masuri provizorii in cazuri grabnice, pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari.

De aici se desprinde ideea certa ca sunt indeplinite toate conditiile pentru emiterea acestei ordonante in sensul ca exista in mod cert o aparenta de drept si anume pe fondul cauzei prin prisma Legii 193/2000 a clauzelor abuzive, instanta de fond poate constata ca o anumita clauza de risc valutar este abuziva si astfel sa decida definitiv pe fond o asemenea plata la un curs inghetat.

Un alt element se refera la urgenta masurii solicitate si anume, asa cum am inceput prezentarea, este posibil ca un imprumutat sa nu poata plati ratele la un curs crescut, drept consecinta a riscului de curs valutar, si astfel s-ar ajunge in situatia unei executari silite, iar ultimul element ce priveste nesolutionarea (neprejudecarea) fondului cauzei deriva chiar din faptul ca masura este data pentru o perioada de timp bine determinata si anume pana la solutionarea fondului cauzei.

Extras din cererea de ordonanta:

„Cresterea accelerata a valorii CHF fata de moneda nationala cu implicatii negative directe asupra costurilor imprumutului ce se rasfrang asupra ratelor precum si a comisioanelor de schimb valutar, din leu in euro si din euro in CHF, au determinat o schimbare a conditiilor contractuale avute in vedere la data contractarii creditului si, in consecinta, incumba in sarcina subsemnatilor obligatii vadit disproportionale fata de cele in considerarea carora ne-am exprimat vointa de a ne angaja juridic.

Citeşte şi A câştigat procesul cu banca pentru un credit în franci elveţieni

Avand in vedere pozitiile de inegalitate de pe care actioneaza partile si in vederea asigurarii unei angajari in deplina cunostinta de cauza a consumatorului in contractele de credit, este instituita in sarcina operatorului economic – banca, care are o pozitie dominanta in raport cu consumatorul, obligatia informarii in mod complet, corect si precis a celui din urma cu privire la aspectele esentiale ale produsului/serviciului oferit (art. 18 din OG 21/1992) si implicit cu privire la implicatiile indatorarii si la riscurile reprezentate de volatilitatatea cursului valutar astfel cum reiese din O.G. 50/2010″.

Daca aceste conditii de mai sus sunt indeplinite, putem sa depunem cererea la instanta unde avem si cererea cu denominarea initiala, iar intr-un interval stabilit intre o saptamana si o luna vom avea si rezultatul din partea instantei.

Cine poate beneficia de aceasta actiune in instanta?

In principal orice imprumutat care are un credit angajat si in desfasurare fie in euro, fie in dolari sau franci elvetieni. De asemenea, sa nu uitam ca trebuie platita si taxa judiciara de timbru de 20 de lei.

La cererea de ordonanta trebuie alaturate acte in dovedire si anume copii de pe contractul de credit in cauza, dovada imposibilitatii platii ratelor si dovada ca aveti deschis un litigiu pe fondul cauzei care vizeaza denominarea creditului.

Cererea de ordonanta poate fi atacata cu Apel

O solutie pe care o dorim tuturor celor angajati in lupta cu bancile: Admite cererea

Solutia pe scurt: Conf. art. 996 si urm. NCPC admite cererea de ordonanta presedintiala astfel cum este formulata prin capatul de actiune principal. Dispune suspendarea executarii obligatiei de plata a ratelor lunare aferente contractului de credit si de garantie pana la pronuntarea asupra fondului cauzei in dosarul nr. xxxx

 

Mai multe detalii pe avocatnet.ro.

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
De ce te mușcă țânțarii, de fapt. Motivul pentru care unele persoane nu sunt afectate, deși stau lângă tine
Capital.ro
Proprietarii de apartamente sunt obligați. Trebuie să plătească. Se anunță asociația de proprietari
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Telefoanele care au omorât concurența. Nimeni nu mai cumpără altceva
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Amendă dacă nu ai acest aparat în mașină. Este obligatoriu pentru șoferi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Sms Candidat al Partidului Democrat, Kamala Harris Se Apropie de Donald Trump în Sondaje
MediaFlux
REGULI noi pentru TOȚI cei care stau la BLOC. Se SCHIMBĂ din 25 iulie
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!