Reacțiile alergice la polenul provenit de la plantele cunoscute sub numele de „buruieni” de toamnă, în special ambrozie (sau cunoscută sub numele de „Iarba pârloagelor” în rândul populației), pelinariță și pelin negru, se manifestă de obicei în luna septembrie.
Polenul emis de ambrozie este diseminat de vânt, iar ceea ce intensifică nocivitatea acestei plante este capacitatea sa de a elibera chiar și un miliard de granule de polen dintr-o singură floare. Pentru declanșarea simptomelor alergice, este suficientă o concentrație de doar șase până la zece granule de polen pe metru cub de aer.
Ambrozia prosperă în special în condiții de temperaturi ridicate și se răspândește cu ușurință. Acest lucru se datorează schimbărilor în modul în care terenurile sunt întreținute și cultivate de către oameni. Astfel, buruienile de acest tip au posibilitatea de a se multiplica rapid, conducând la o creștere semnificativă a concentrației de polen, depășind adesea limitele acceptate.
Ambrozia prezintă și o provocare în ceea ce privește durata de viață îndelungată a semințelor în sol, care poate ajunge la 30 până la 40 de ani. Dimensiunea foarte mică a polenului ambroziei contribuie la posibilitatea inhalării acestuia adânc în bronhii, crescând riscul de dezvoltare a astmului. Chiar și persoanele care anterior nu au avut reacții alergice pot prezenta sensibilitate la ambrozie.
Ciclul de eliberare a polenului începe în primele ore ale dimineții, atinge punctul maxim de concentrație în jurul prânzului și se depune pe sol spre seară. Concentrațiile cele mai mari de polen sunt înregistrate în zilele cu soare și vânt, iar ele au tendința de a scădea în zilele ploioase.
Citește și: Cea mai bună rețetă de ciorbă de oase! Ioana Ginghină a demonstrat că dragostea trece prin stomac