Ce trebuie să faci ca murăturile să nu mai prindă floare! Deși pare un proces destul de simplu, pregătirea murăturilor nu este pentru oricine și asta pentru că puține gospodine știu trucurile secrete pe care bunicile noastre le foloseau.
Citește și Nu mai puneţi acest ingredient în borcanele cu murături! Multe gospodine fac această greşeală
Anual, foarte multe gospodine se plâng de faptul că murăturile au prins ”floare”. Acestea trebuie să știe că există mai multe motive pentru care borcanele de murături se confruntă cu această problemă.
Ei bine, fie este folosită apă mult prea dură, ori este pusă prea multă sare de masă în loc de sare de mare, ce poate face murăturile să se strice.
Pentru ca murăturile să nu mai prindă „floare”, primul lucru pe care îl puteți face pentru ca murăturile voastre să nu se strice este să vă asigurați că borcanul în care le puneți a fost sterilizat. Trebuie să știți că borcanele murdare pot avea efecte foarte neplăcute pentru murăturile voastre.
Astfel, dacă vedeți că apa verzei murate nu mai este clară, ea trebuie scursă imediat, iar apoi bătută.
Dacă schimbați apa complet, acest lucru poate dăuna verzei, cât și tuturor murăturilor, în general. Însă, indiferent cum remediați situația, trebuie să faceți acest lucru rapid!
Mare atenție, dacă murăturile voastre fac floare, ele nu mai pot fi mâncate odată ce mucegaiul începe să ia în stăpânire conținutul borcanului!
Este perioada în care se pregătesc murăturile pentru iarnă, însă anul acesta românii vor scoate din portofel mai mult, din cauza scumpirilor din ultimul timp.
Anul acesta producția autohtonă este destul de bogată, ceea ce înseamnă că legumele și fructele ar trebui să fie mai ieftine, însă prețul acestora este în continuă creștere. Asta înseamnă că murăturile și alte conserve făcute în casă vor ajunge să coste la fel de mult ca cele din comerț.
Un borcan de pastă de tomate care în prezent costă în jur de 17 lei în magazine ar putea ajunge la același preț de producție. Cei ce vor să pregătească conserve pentru la iarnă vor scoate din buzunare aproximativ 200 de lei pentru câte 10 kilograme de castraveți, gogonele, gogoșari, conopidă sau morcovi.
Un kilogram de gogonele costă șase lei, iar unul de castraveți șapte lei. Varza este cea mai ieftină, un kilogram ajungând la 2,5 lei.
Cei ce vor să pună la murat și varză, pentru un butoi de 30 de kilograme , trebuie să mai plătească cel puțin 60 de lei. Și pentru că murăturile au nevoie de condimente pentru savoare, românii trebuie să știe că prețul piperului, frunzelor de dafin și al boabelor de muștar s-a majorat cu pete 10%.
În Constanța, prețurile din piețe au cresut semificativ, dar asta nu le-a oprit pe gospodine să facă cumpărături.
În piaţa din zona Abator, preţurile produselor variază, cei mai scumpi sunt ardeii kapia, dar totuşi un kilogram nu depăşeşte 6 lei, iar cea mai ieftină este ţelina, în jur de 2 lei. De asemenea, un kilogram de varză albă costă 1 leu, iar cea roşie -3 lei. Castraveţii sunt vânduţi cu 4,5 lei kilogramul, roşiile cu 4,5 lei; ardei gras – 5 lei; ardei kapia – 5,5 lei pe kg; gogoşari -5 lei; fasole fideluţă – 3,5 lei; morcovi – 2,5 lei; praz – 3 lei; conopidă – 4 lei; ţelină -2,5, lei; salată -2,5 lei; sfeclă roşie -3,5 lei; hrean -10 lei kilogramul.
În ceea ce privește fructele, un kilogram de gutui costă 4 lei, strugurii pentru compot 5,5 lei, iar prețurile nu se negociază decât dacă se cumpără cantități mai mari.