Cori Grămescu te îndrumă să descoperi care sunt greșelile pe care le faci din punct de vedere alimentar și să înțelegi ce poți îmbunătăți pentru a-ți atinge obiectivele legate de greutate și aspectul fizic, chiar înainte de sărbători, când tentațiile culinare devin tot mai mari, iar obținerea rezultatelor devine o provocare.
Citește și: Dieta prin care scapi de balonare și retenție de apă. Cori Grămescu: „Eu am slăbit 40 de kilograme”
Nutriționista subliniază că un somn adecvat și o alimentație corectă îți permit să te bucuri și de gustări dulci din când în când. Dacă vrei să descoperi informații precum cât te îngrașă o cafea cu lapte, câte fructe poți consuma fără a afecta regimul tău și motivele pentru care ar trebui să eviți mezelurile, Cori Grămescu are toate răspunsurile.
Ce alimente ar trebui să evităm și cum ar trebui să fie mesele că să slăbim până la sărbători?
„Depinde foarte mult de câte kg avem de pierdut, ca punct de plecare. Un ritm alert de slăbire înseamnă undeva între 2-5 kg pe lună sau 4-5% din greutatea corporală de plecare. O astfel de slăbire se operează cu o intervenție destul de solidă în stilul nostru de viață – mă refer aici la schimbări de meniu, creșterea numărului de ore de somn, a orelor de activitate fizică și antrenament sportiv și creșterea preocupării pentru managementul stresului.
Este important să nu ne orientăm spre rezultate pe termen scurt – diete drastice, programe de detox cu sucuri sau suplimente nutritive – pentru că acestea atrag fluctuații mari de greutate urmate de îngrășare foarte rapidă. Un plan corect pe termen lung este cel care ne ajută să și arătăm bine în proces și să ne și simțim bine, nu doar să pierdem kilograme pe cântar, pentru că vă garantez că nu stă nimeni cu cântarul în poșetă să se cântărească mereu.
Acestea fiind zise, dacă totuși vrem să scăpăm de câteva kilograme în următoarea perioadă, ne ajută să renunțăm la alcool, la dulciurile procesate și produsele de patiserie, la snacks-uri și “crănțănele” (biscuiți, cornulețe, covrigei, semințe, arahide prăjite) și la brânzeturile și mezelurile grase (salamuri, cârnați, brânzeturi cu mai mult de 14% grăsime – brânză telemea, cășcaval, brânză de burduf, brânzeturi măturate). E important să avem o alimentație curată, cu multe legume și leguminoase, pește și carne slabă, fructe de sezon, cantități moderate de cereale integrale neprocesate și grăsimi sănătoase – măsline, nuci crude, avocado.
Eu le recomand clientelor mele să renunțe complet la mezelurile grase – cârnați, salamuri, parizer sau mortadella – despre care știm că nu sunt sănătoase, fiind frecvent asociate cu riscuri crescute pentru diferite boli. Ocazional, putem consuma mezeluri cu eticheta curată, ecologice sau bio, ca parte dintr-un meniu diversificat, dar nu e bine că ele să fie principala noastră surse de proteine.
În meniurile mele păstrez, la opțiunea clientului, posibilitatea de a consuma ocazional piept de curcan copt, pastramă de pui sau mezel bio de piept de pui, însă în cantitate mult redusă față de celelalte opțiuni proteice – ouă, tofu, brânzeturi slabe, iaurturi, produse pe bază de peste. Motivul pentru care am ales să păstrez opțiunile acestea este timpul redus pe care multe dintre clientele mele îl au dimineața și a varietății meniurilor. Pe termen lung, o dietă oarecum ok, pe care o ții cu ușurință, e mai bună decât o dietă perfectă care îți complică existenț”, a explicat Cori Grămescu, pentru Unica.
Citește și: Cum să nu mai mănânci pe bază de stres. Cori Grămescu oferă soluția: „Minim 5 motive de bucurie