Renunță la fumat!
Dacă nu fumezi este excelent, însă dacă ai acest viciu și dacă totuși îți dorești să ai plămâni intacți, îți dau o veste proastă: va trebui să faci cumva să renunți la el. Este bine să știi faptul că o dată cu înaintarea în vârstă scade și funcția pulmonară.
Deși acum 5-10 ani obișnuiai să alergi măcar 2 kilometri fără probleme și să urci până la opt pe scări, acum lucrurile s-au schimbat total. Mai ales dacă fumezi.
Reușești să mai alergi doar când trebuie să prinzi metroul sau autobuzul în speranța că vei prinde un loc liber. Medicii avertizează că fumatul accelerează scăderea funcţiei pulmonare şi este principala cauză de apariţie a problemelor la nivelul plămânilor. Așa că va trebui să alegi între pasiunea ta nocivă și sănătatea plămânilor tăi. Să sperăm că vei alege în favoarea ta!
Trebui să ai o viață activă și după 30 de ani
Deși trăim în era vitezei, avem o viață extrem de sedentară. Și mă refer mai ales la cei care au peste 30 de ani. Se trezesc, merg la job, se întorc noaptea acasă și petrec puțin timp cu familia.
Și asta în fiecare zi. Însă, pentru ca plămânii să funcționeze la capacitate maximă cât mai mult timp, este esențial să facei mișcare. indiferent de vârsta pe care o ai, aleargă în parc atât cât poți sau plimbă-tă cu bicicleta ori înoată Orice activitate sportivă te poate ajuta să îți menții sănătoși plămânii. Așa că lasă comoditatea și preocupă-te mai mult de tine!
Ai grijă la alimentația ta!
Poate că-ți plac la nebunie prăjelile, mâncarea fast-food sau mezelurile, însă am o veste proastă. Există numeroase studii care au arătat că doar o alimentație bogată în antioxidanți îți pot menține în formă plămânii, iar produsele grase, pline de e-uri și coloranți fac mari pagube în organism.
De asemenea, mai există o cercetare din care a rezultat că cei care au inclus în dieta lor alimente crucifere – conopidă, varză, broccoli etc, prezintă prezintă un risc cu 50% mai mic de a dezvolta cancer pulmonar, în comparaţie cu cei care nu au aceste legume în meniul lor. Pune în balanță și gândește-te dacă merită să faci cancer pentru o shaorma!
Fă analizele chiar dacă te simți bine
Însă, poate că cel mai important sfat abia urmează: chiar dacă te simți bine, fă-ți analizele care te ajută să verifici sănătatea plămânilor. Și asta de două ori pe an.
Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) este o boală de plămâni care cauzează anual moartea a 3 milioane de oameni la nivel mondial, şi aproape jumătate dintre pacienți nu știu că au boala.
În România, aproximativ un milion de oameni suferă de BPOC. Este îngrijorătoare această statistică și ar trebui să încercăm să o schimbăm. Schimarea o poate face fiecare dintre noi. O analiză simplă care te ajută să depistezi la timp această boală se numeşte spirometrie.
Află tot ce trebuie să știi despre cancerul pulmonar AICI