Ce trebuie să faci ca să dovedești vechimea dacă nu mai ai cartea de muncă și angajatorul nu mai există!

În România, foarte mulți cetățeni se confruntă cu problema demonstrării vechimii în muncă și asta pentru că de ani buni nu se mai întocmesc cărțile de muncă pentru angajați. Ca să își poată dovedi vechimea românii care urmează să iasă la pensie și nu mai au carte de muncă, iar angajatorul nu mai există, au la dispoziție o metodă extrem de simplă și de utilă.
Alina Costache
17 sept. 2023, 20:37
Ce trebuie să faci ca să dovedești vechimea dacă nu mai ai cartea de muncă și angajatorul nu mai există!
Ce trebuie să faci ca să dovedești vechimea dacă nu mai ai cartea de muncă și angajatorul nu mai există!

Cum poți dovedi vechimea dacă nu mai ai cartea de muncă, iar angajatorul la care ai lucrat nu mai există. Astfel, principalul mod prin care românii își pot dovedi vechimea în câmpul muncii este adeverința de vechime.

Citește și Decizie oficială. Românii pot ieşi mai repede la pensie contracost. Până când se poate cumpăra vechime în muncă

Cum îți dovedești vechimea dacă nu mai ai cartea de muncă și nici angajatorul nu mai există

Din data de 28 noiembrie 2016, legea îi obligă pe angajatorii, instituțiile și autoritățile publice ca în momentul în care contractul unei persoane se încheie să elibereze un astfel de document pentru că în caz contrar vor plăti amenzi între 100 și 3.000 de lei.

De asemenea, salariatul are dreptul să solicite adeverința de vechime, iar angajatorul are la dispoziție 15 zile de la data cererii să o elibereze.

Mai mult, încă din anul 2011, evidența muncii se realizează electronic, în registrul Revisal, ce poate fi accesat online.

Potrivit legii, adeverința de vechime este eliberată, la cererea oricărui salariat sau fost salariat, în baza paragrafului 5 al art. 34 din Codul Muncii. „(5) La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat să elibereze un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate“.

Cu toate acestea, dacă angajatorul are motive obiective pentru care nu poate elibera adeverința de vechime, salariatul o poate cere de la inspectoratul teritorial de muncă din zona în care firma respectivă are activitatea, însă pentru asta, trebuie să achite suma de 20 de lei pe document.

În cazul în care un angajat sau fost angajat a rămas fără carte de muncă și nici angajatorul nu mai există, nu trebuie să intre în panică pentru că asta nu înseamnă că nu-și mai poate demonstra vechimea. Problema poate fi rezolvată ajutorul justiției, după cum a stabilit Înalta Curte.

În astfel de situații trebuie chemată în instanță Casa de Pensii, instituția care poate emite deciziile de pensie pe baza datelor care certifică stagiile de cotizare. Apoi, instanța de judecată decide printr-o hotărâre recunoașterea vechimii în muncă.

Atunci când cel interesat nu deține dovezi privind vechimea în muncă sau activitatea în diferite grupe, poate să dea în judecată deținătorul arhivei. Astfel, chiar și fără carte de muncă, salariatul va primi o adeverință constatatoare a raportului de muncă.

Citește și PENSII 2023. Pensia pentru limită de vârstă. Cum se calculează și ce sporuri sunt incluse. Află cu un singur click ce vechime ai!

 

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cum să speli rufele negre ca să nu se decoloreze. Acesta e tipul de detergent pe care e bine să-l folosești
Capital.ro
Elena Udrea, eliberată?! S-a ADMIS. Decizia luată azi, 29 aprilie, de Tribunalul Prahova
Playtech.ro
Orașul din România care schimbă taxa pentru turiști. Ce sumă vor scoate din buzunar vizitatorii pentru o vacanță acolo, indiferent de durată
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
Mihai Leu, în stare critică. Fostul mare pugilist a fost adus cu elicopterul la București
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Întreruperi de curent în Capitală, după pana imensă din Spania
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
Ce a făcut angajata unui fast-food din Plaza România, după ce a aflat că Piedone face controale în zonă. Șeful ANPC a prins-o în fapt!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se reia turul II în România? Anunțul venit azi, 29 aprilie: Neconstituțională și abuzivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Cum a arătat prima dezbatere electorală între candidați. Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi, atacuri politice și replici tăioase! George Simion a părăsit sala după doar câteva minute
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
Vești proaste pentru pensionari. Ce spun ministrul Muncii și cel al Finanțelor despre creșterile de pensii și recalcularea lor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Un nou SUV poate fi comandat în România, începând de azi. Ce preţ are faţă de Dacia Bigster