Ciorba de perișoare se numără printe cele mai îndrăgite feluri de mâncare din bucătăria românească, iar secretul unui rezultat reușit ține de momentul în care perișoarele sunt puse în ciorbă. Cu toate că pare simplu de făcut, multe gospodine se confruntă cu perișoare care se sfărâmă sau devin prea tari. O tehnică esențială care garantează succesul este redat de blanșarea perișoarelor înainte de fierbere.
Cu toate că cele mai multe doamne fierb perișoarele direct în ciorbă, există o tehnică mai bună pentru prepararea acestora. Mai exact, blanșarea perișoarelor, care presupune scufundarea acestora, timp de câteva minute, în apă clocotită cu sare. Asta, înainte de a le adăuga în ciorbă. Procesul ajută la păstrarea formei, căldura din apă fixând carnea și împiedicând perișoarele să se destrame în timpul fierberii. De asemenea, prin blanșare, perișoarele elimină spuma, iar astfel, ciorba rămâne limpede. Totodată, prin acest proces, textura este îmbunătățită deoarece perișoarele devin ferme la exterior, dar rămân pufoase în interior.
Blanșarea se realizează astfel: Punem la fiert o oală cu apă și adăugăm o linguriță de sare, iar după ce apa începe să fiarbă, adăugăm perișoarele pe rând, cu ajutorul unei linguri. Le lăsăm la fiert timp de 3-5 minute, până când observăm că încep să își fixeze forma. Ulterior, le scoatem cu ajutorul unei spumiere și le punem direct în ciorbă sau sos, unde vor continua să se gătească.
Ingredientele pentru ciorba de perișoare sunt:
Mod de preparare:
Într-un bol, amestecăm toate ingredientele pentru perișoare (carnea tocată, ceapa, orezul, oul, verdeața, sarea și piperul) și formăm biluțe mici, de mărimea unei nuci. Le blanșăm conform pașilor prezentați mai sus, iar într-o oală mare, timp de 3-4 minute călim ceapa, morcovii și țelina, după care adăugăm areiul gras și roșiile. Ulterior, turnăm amă sau supa de oase și o lăsăm la fiert. Când legumele sunt aproape fierte, adăugăm perișoarele blanșate. Atunci când sunt gătite, punem și borșul sau zeama de lămâie, iar la final presărăm sare, piper și leuștean proaspăt.