Ce trebuie să faci dacă eşti client al Astra Asigurări după intrarea în faliment a societăţii

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat pe propria pagină de internet și pe pagina de Facebook un scurt ghid al consumatorului care include și un set de întrebări și răspunsuri pentru situații frecvent întâlnite în cazul asigurătorului Astra.
Filip Stan
01 sept. 2015, 12:47
Ce trebuie să faci dacă eşti client al Astra Asigurări după intrarea în faliment a societăţii

Consiliul ASF a solicitat, la finalul lunii trecute, intrarea în faliment a societății Astra Asigurări, care se află în administrare specială, și a decis retragerea autorizației de funcționare a companiei.

Consumatorii care au încheiat un contract sau o poliță de asigurare cu societatea Asigurare-Reasigurare Astra SA sunt rugați să urmărească informațiile publicate de ASF (www.asfromania.ro) și Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), sau să solicite detalii telefonic”, se menționează în comunicat.

Citeşte şi Dosarele de daună de la Astra Asigurări, preluate de FGA. Cum puteţi cere despăgubiri

Potrivit documentului, listele potențialilor creditori de asigurări (asigurat, beneficiar al asigurării sau persoană păgubită în cazul asigurării de răspundere civilă — cei îndreptățiți a solicita compensații de la FGA), rezultate din evidențele transmise de asigurător, se publică de către FGA după 30 de zile de la apariția în Monitorul Oficial a deciziei ASF. Persoanele care nu se regăsesc în lista publicată se pot adresa direct FGA în vederea includerii pe lista potențialilor creditori de asigurări, pe baza documentelor care să susțină cererea’, se mai spune în comunicat.

Decizia ASF privind declanșarea procedurii de faliment la Astra Asigurări a fost publicată recent în Monitorul Oficial.

Conform legii, falimentul unei societăți de asigurare este hotărât de către o instanță judecătorească. FGA va efectua plățile către creditorii de asigurări de la data rămânerii definitive a hotărârii privind deschiderea procedurii de faliment în limita plafonului legal (450.000 lei/creditor de asigurare).

Creditorii de asigurări pot solicita plăți, conform legii, cum ar fi: sumele cuvenite creditorilor de asigurări aferente perioadei neexpirate a contractului de asigurare facultativă, în situația încetării contractului de asigurare, precum și despăgubirile/indemnizațiile cuvenite creditorilor de asigurări pentru evenimente produse până la maxim 90 de zile de la data pronunțării hotărârii judecătorești de deschidere a procedurii de faliment, în situația în care contractele de asigurare nu au încetat până la acea dată.

În situația unor daune produse anterior deciziei ASF și pentru care a fost deschis dosar de daună la asigurator, dar și în situația producerii în viitor a riscurilor asigurate în perioada de valabilitate a contractului de asigurare, asigurații/beneficiarii asigurării/ persoanele păgubite se pot adresa FGA‘, se mai spune în comunicat.

ASF precizează că FGA a fost constituit prin lege pentru protejarea asiguraților, beneficiarilor asigurării, precum și terțelor persoane păgubite, în cazul în care societatea asigurătoare se află în stare de faliment. ‘Destinația principală a sumelor, aflate la dispoziția FGA, este plata indemnizațiilor/despăgubirilor rezultate din contractele de asigurare facultative și obligatorii încheiate în condițiile legii, către creditorii de asigurări îndreptățiți ai societății de asigurare aflată în faliment, cu respectarea plafonului de garantare prevăzut de lege’, potrivit ASF.

DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Destinație de vacanță perfectă pentru februarie. Este un adevărat paradis tropical, iar temperaturile ajung și la 30 de grade
Capital.ro
Bancnotele de care trebuie să te ferești imediat! Scapă de ele! Avertisment pentru românii care folosesc numerar
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Adevarul
Un fost primar la Iașiului, la al doilea dosar penal pentru pornografie infantilă. A fost reținut acum trei ani după ce ar fi agresat trei copile
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Temperatura din locuință o poți ridica fără să atingi termostatul. Secretul hotelierilor, dezvăluit
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Divorț-ȘOC în showbiz! Mădălina Pamfile s-a despărțit de tatăl fetițelor sale + Primele declarații 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu este furios. Se prăbușește totul. A primit refuz imediat și definitiv
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Ea e tânăra care s-a scufundat cu mașina în Olt. Mihaela avea 23 de ani și venise în vacanță la rude
substantial.ro
UEFA ia în considerare eliminarea prelungirilor din Liga Campionilor
MediaFlux
Poți să rămâi FĂRĂ PENSIE. Ce documente trebuie să depui NEAPĂRAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol