Ce să faci dacă murăturile au ieșit prea sărate. Indiferent că e vorba de varză, castraveți, gogonele, gogoșari sau legume asortate, murăturile au un gust deosebit și se potrivesc de minune lângă o mulțime de feluri de mâncare. Pe lângă asta, reprezintă o sursă foarte bună de probiotice.
Pentru a prepara cele mai bune murături la saramură, trebuie să respectați câteva principii. Sarea folosită trebuie să fie specială pentru murături – întotdeauna se folosește sare grunjoasă, neiodată. Sarea folosită la gătit, în mod obișnuit, nu este bună pentru murături. Ea poate face ca saramura să se tulbure și legumele murate să fie mult mai sărate, chiar dacă ai respectat cantitatea recomandată.
În ceea ce privește cantitatea, se pun între 20 și 25 de grame de sare la fiecare litru de apă. Cantitatea este echivalentă pentru o lingură cu vârf cu sare. Se amestecă bine cu apă, până se dizolvă. Saramura poate fi dată și în clocot, pentru ca sarea să se topească mai bine. Multe gospodine fac testul cu oul pentru a vedea dacă saramura este suficient de concemtrată. Dacă pui un ou în saramură, dacă acesta plutește, înseamnă că are concentrație bună.
Citește și: Cum să păstrezi murăturile tari şi fără mucegai. Trucurile folosite de gospodine
Chiar dacă ai respectat cantitatea de sare recomandată, se poate întâmpla ca murăturile să iasă prea sărate. el mai des se întâmplă în cazul verzei murate. Pentru a remedia această problemă, este nevoie să schimbi poziția saramurii.
Scoate saramura din butoi sau din bidon cu un furtun. Cântărește saramura și varsă o treime din cantitate. Vei înlocui saramura aruncată cu aceeași cantitate de apă fiartă și răcită. Altfel spus, dacă ai 3 litri de saramură, arunci 1 litru și pui în loc 1 litru de apă. Amesteci bine și torni saramura din nou peste murături.
Astfel, scade concentrația de sare din vasul cu murături, iar după un timp, acestea nu vor mai fi așa sărate. Varza poate fi desărată și în momentul în care o gătești.