Românii plecați în afară, care și-au pierdut actele, pentru că le-au pierdut sau le-au fost furate – respectiv documentele de călătorie, pașaport sau buletin, trebuie să se adreseze ambasadei sau consulatului României din respectiva regiune pentru a primi un titlu de călătorie.
În baza acestui act, cetățenii români pot reveni în țară. Atenție, titlul de călătorie poate fi utilizat doar pentru revenirea în România, respectiv pentru trecerea granițelor și are o valabilitate de maximum 30 de zile.
În momentul în care cetățeanul român ajunge în țara de origine cu ajutorul titlului de călătorie, acest document își pierde automat valabilitatea. Astfel, pașii următori se referă la eliberarea documentelor personale, prin intermediul Poliției.
Pentru eliberarea titlului de călătorie e nevoie de prezenţa obligatorie a solicitantului la oficiul consular, inclusiv în cazul minorilor, având în vedere că e nevoie de preluarea, în format electronic, a fotografiei şi/ sau a semnăturii acestuia.
Potrivit Ministerului pentru Românilor de Pretutindeni, în afara României trăiesc 9,7 milioane de români. Motivele, sărăcia, nivelul de trai scăzut, lipsa unor perspective optimiste, clasa politică, sistemul de educație și de sănătate.
Cei mai mulți români sunt plecați în Marea Britanie, Italia, Spania și SUA, peste 1 milion în fiecare țară dintre cele menționate – VEZI AICI raportul.
Marea majoritate a cetățenilor nu au deloc încredere în Parlament, Guvern și Președinte. De asemenea, marea masă a populației susține că „România merge într-o direcție greșită”, arată toate sondajele realizate în ultimii ani. Cei mai sceptici sunt tinerii.
Astfel, a apărut criza de forță de muncă, iar sistemul de pensii se anunță falimentar, în vreme ce numărul de pensionari – cei mai săraci din Europa, crește. În acest context, în România au început să „plombeze” prin importurile de forță de muncă ieftină, „pe model occidental”, dar din state asiatice.