Ce trebuie să faci dacă ți-ai pierdut documentele în străinătate sau ți-au fost furate. Ghid practic

Pierderea actelor poate crea multă frustrare, mai ales pentru cei care pățesc asta când se află în străinătate. Cum își pot recupera documentele? Iată pașii care trebuie urmați. 
Mircea Filipescu
25 aug. 2023, 09:10
Ce trebuie să faci dacă ți-ai pierdut documentele în străinătate sau ți-au fost furate. Ghid practic

Românii plecați în afară, care și-au pierdut actele, pentru că le-au pierdut sau le-au fost furate – respectiv documentele de călătorie, pașaport sau buletin, trebuie să se adreseze ambasadei sau consulatului României din respectiva regiune pentru a primi un titlu de călătorie.

În baza acestui act, cetățenii români pot reveni în țară. Atenție, titlul de călătorie poate fi utilizat doar pentru revenirea în România, respectiv pentru trecerea granițelor și are o valabilitate de maximum 30 de zile.

În momentul în care cetățeanul român ajunge în țara de origine cu ajutorul titlului de călătorie, acest document își pierde automat valabilitatea. Astfel, pașii următori se referă la eliberarea documentelor personale, prin intermediul Poliției.

Pentru eliberarea titlului de călătorie e nevoie de prezenţa obligatorie a solicitantului la oficiul consular, inclusiv în cazul minorilor, având în vedere că e nevoie de preluarea, în format electronic, a fotografiei şi/ sau a semnăturii acestuia.

Depopularea masivă a României continuă

Potrivit Ministerului pentru Românilor de Pretutindeni, în afara României trăiesc 9,7 milioane de români. Motivele, sărăcia, nivelul de trai scăzut, lipsa unor perspective optimiste, clasa politică, sistemul de educație și de sănătate.

Cei mai mulți români sunt plecați în Marea Britanie, Italia, Spania și SUA, peste 1 milion în fiecare țară dintre cele menționate – VEZI AICI raportul.

Marea majoritate a cetățenilor nu au deloc încredere în Parlament, Guvern și Președinte. De asemenea, marea masă a populației susține că „România merge într-o direcție greșită”, arată toate sondajele realizate în ultimii ani. Cei mai sceptici sunt tinerii.

Astfel, a apărut criza de forță de muncă, iar sistemul de pensii se anunță falimentar, în vreme ce numărul de pensionari – cei mai săraci din Europa, crește. În acest context, în România au început să „plombeze” prin importurile de forță de muncă ieftină, „pe model occidental”, dar din state asiatice.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Asociațiile de proprietari nu sunt obligate. Proprietarii de apartamente nu au drept. Legea spune clar
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Femeia care nu-l slăbește pe un celebru politician. Prinși din nou în fapt
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
O turistă și-a luat o felie de pizza într-un restaurant din Mamaia, dar a fost obligată să plătească și ketchup-ul. Câți lei a dat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Statul va controla banii românilor. Rămâi fără toți banii adunați: Extrem de riscant
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Un mort și șase răniți după ce o mașină a intrat pe terasa unei cafenele din Paris
MediaFlux
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'