Deschiderea butoiului cu varză murată este un moment care ne poate da bătăi de cap. Acest preparat delicios nu are cum să lipsească de pe masa festivă, fiind o sursă importantă de vitamine în sezonul rece, dar și o garnitură perfectă pentru preparatele grase consumate de români în această perioadă.
Cu toate astea, dacă nu ai grijă, după deschidere poate apărea mucegaiul în butoi, lucru care afectează calitatea și gustul verzei. Iată ce trebuie să faci pentru a menține varza murată proaspătă și crocantă.
După ce ați deschis butoiul este necesar să îndepărtai orice impuritate care poate pluti deasupra saramurii. Aceste resturi pot favoriza dezvoltarea mucegaiului. Folosiți o lingură sau o spumieră curată pentru a face acest lucru.
Citește și: Ce se întâmplă în corp atunci când consumi varză murată. Rezultatele unui studiu clinic vorbesc de la sine
La fel de importantă este și verificarea saramurii. Aceasta trebuie să acopere complet varza. Dacă este prea puțină, completează cu o saramură proaspătăt pregătită din apă și sare ( o lingură de sare grunjoasă la un litru de apă).
Un aliat împotriva mucegaiului este hreanul. Acesta nu doar că previne formarea mucegaiului, dar oferă și un plus de aromă verzei murate.
Totodată, nu uitați să curățați foarte bine capacul și greutățile folosite pentru a presa varza murată ori de câte ori deschideți butoiul. Acestea pot acumula resturi sau bacterii care favorizează apariția mucegaiului.
După deschidere, este bine să verifici butoiul o dată la câteva zile. Asigură-te că saramura acoperă varza și că nu există semne de mucegai la suprafață. Dacă observi vreo peliculă albă, aceasta trebuie îndepărtată imediat.
Varza murată nu lipsește din preăaratele românești, dar uneori poate deveni prea acră sau prea sărată. Însă, există soluții simple și eficiente pentru a remedia astfel de probleme.
Dacă varza este prea acră, trebuie doar să o clătești puțin sub un jet de apă rece. Pune varza într-un bol mare, toarnă apă rece peste ea și las-o să stea câteva minute. Gust-o, iar dacă mai este nevoie, poți repeta procesul.
Dacă aciditatea este foarte puternică, lasă varza într-un bol cu apă rece timp de 30 de minute până la o oră. Acest proces va diminua și din aciditate, și din sare, dacă e cazul.
Dacă varza este prea sărată, înmoaie-o în apă rece pentru 30-60 de minute. Schimbă apa o dată sau de două ori pentru rezultate mai bune.