In ceea ce priveste traditia populara, acest post mai poarta denumirea de Postul Sfintei Marii sau Santamariei, scrie fabricatinromania.ro. Este un post important in calendarul ortodox, fiindca are rolul de a pregati crestinii ortodocsi pentru cele doua praznice extrem de importante care au loc in luna august.
Crestin-ortodocsii se pregatesc pentru doua praznice importante
– Schimbarea la Fata – 6 august
– Adormirea Maicii Domnului – 15 august.
Postul Sfintei Marii si „savarsirea de pacate”
Postul Adormirii Maicii Domnului (Postul Sfintei Marii) nu inseamna doar renuntarea la anumite alimente. Este vorba, suplimentar, si de a renunta la lucrurile care duc la o „despartire” de Dumnezeu, transmit teologii. Retinerea de a consuma anumite alimente trebuie completata, fireste, cu renuntarea la pacat. Iar Postul Sfintei Marii nu trebuie sa ii transforme pe credinciosi in oameni frustrati fiindca nu pot manca „de dulce”, un astfel de demers insemnand ca vor putea fi primite, cu bucurie, alte daruri oferite de divinitate.
Se recomanda:
– ajunare in fiecare luni, miercuri si vineri – pana la orele 15.00
– dupa 0ra 15.00 se poate consuma doar mancare uscata.
– in zilele de marti si joi – mancare fara ulei.
Postul Adormirii Maicii Domnului (Postul Sfintei Marii) are ca scop crearea unei armonii intre trup si suflet, spun reprezentantii Bisericii.
Rugaciunea de mai jos ii este dedicata Maicii SFINTE si se spune ca indeplineste orice dorinta
„Sfanta Maria, ma indrept plin de incredere catre Tine, cerandu-ti ajutor! Cred cu tarie ca ma vei asculta in necazul meu si ma vei sprijini cand imi este greu.
Spre a-ti arata recunostinta mea, iti fagaduiesc sa fac cunoscuta si altora aceasta rugaciune. Te rog, cu umilinta, sa imi aduci liniste in tristetea si durerile mele.
In numele negraitei rugaciuni si bucurii care ti-a cuprins inima cand ai oferit adapost Mantuitorului lumii in casa ta din Betania, te impor, roaga-te pentru mine si familia mea ca sa-l pastram pe Dumnezeu in inima astfel incat sa ne invrednicim a primi ajutor in nevoile noastre, mai ales in durerea care ma copleseste acum (se spune dorinta).
Te impor, Ajutatoarea celor aflati in suferinta, infrange orice greutati precum ai infrant balaurul care sade la picioarele tale.”
Se spune rugaciunea Tatal Nostru, iar apoi: „Bucura-te Marie, cea plina de Dar, Domnul este cu Tine! Binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este rodul pantecului tau care a nascut pe Mantuitorul sufletelor noastre Iisus Hristos.
Sfanta Marie, Maica de Dumnezeu, roaga-te pentru noi pacatosii acum si in ceasul trecerii in nefiinta.
Amin”