Cu cât începeţi să economisiţi mai devreme, cu atât efortul de a avea pensia visată este mai mic.
Spre exemplu, dacă începeţi să economisiţi de la 20 de ani, 91 de euro pe lună, la 65 de ani veţi avea strânşi 180.000 de euro. O sumă care ajunge pentru o pensie de circa 1.000 de euro pe lună, timp de 15 ani. Pentru a beneficia de aceeaşi pensie, dacă economisirea începe spre exemplu mai târziu, de la 30 de ani, suma pe care trebuie să o puneţi deoparte lunar urcă la 162 de euro.
Chiar dacă nu avem cultura economisirii pentru bătrâneţe, sunt români care fac acest lucru.
„Peste 6 milioane de români economisesc din timp pentru o pensie privată, atât în cadrul sistemului de pensii obligatorii, cât şi pensiile facultative sau pilonul III. Deocamdată, nivelul activelor de pensii din România, banii strânşi de cotizanţi, se ridică la 3,5 miliarde de euro. Adică doar 2,4 % din PIB, în timp ce în timp ce Occident are un procent de 80%”, a declarat Mihai Bobocea, consilier Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România APAPR.
Specialiştii spun că pensia de la pilonul I pe care o va putea oferi statul va fi insuficientă, iar cea de pilon II, cu caracter obligatoriu, va acoperi undeva la 20-25% din echivalentul salariului mediu al unui proaspăt pensionar al anilor 2035-2040. De aceea economisirea şi investirea în instrumente pe termen mediu şi lung ar trebui să înceapă de la vârste tinere, de pildă de la 20 sau 25 de ani.