Ce trebuie să faci pentru a evita facturi mari de regularizare. Sfaturile oferite de furnizorii de energie

În contextul crizei energetice şi al facturilor mari la energie, Electrica Furnizare oferă câteva sfaturi consumatorilor, pentru a evita situaţiile neplăcute legate de riscul unor plăţi prea mari.
Daniel Spătaru
24 sept. 2022, 19:08
Ce trebuie să faci pentru a evita facturi mari de regularizare. Sfaturile oferite de furnizorii de energie

Electrica Furnizare îi sfătuieşte pe consumatorii casnici să furnizeze în fiecare lună indexul contorului, pentru a evita ca la regularizare sumele plătite pentru consumul de energie să fie prea apoi prea mari.

Factura de regularizare este factura emisă în urma citirii contorului de către operatorul de distribuție zonal, după o perioadă în care consumul a fost estimat în baza istoricului locului de consum sau în baza indexului autocitit transmis de către client. Regularizarea consumului implică plata consumului real dintr-o anumită perioadă, din care se scad estimările anterioare, rezultând o diferență de consum real care va fi facturată corespunzător.

De exemplu, dacă în perioada cuprinsă între cele două citiri consecutive, facturarea s-a făcut prin estimare/autocitire iar consumul estimat a fost de 500 kWh și cel măsurat de 800 kWh, la regularizare se facturează diferența de consum de 300 kWh. Pe de altă parte, în cazul în care consumul estimat a fost de 800 kWh, iar cel real de 500 kWh, la regularizare clientul va primi o factură care va reflecta un consum mai mic cu 300kWh.

Citeşte şi Facturile la energie vor avea un nou mod de calcul. Ce decizie a luat coaliţia de guvernare şi cât vor plăti românii

Conform prevederilor legislative, operatorul de distribuție zonal are obligația să asigure citirea indexului grupului de măsurare al locului de consum la un interval de timp de maxim 3 luni. În cazul în care contorul se află pe proprietatea clientului, acesta din urmă trebuie să asigure accesul distribuitorului zonal pentru efectuarea citirii.

Indiferent cât de mare este perioada de consum cuprinsă în factura de regularizare, furnizorul va respecta prețul din oferta comercială în vigoare la data consumului, iar facturarea se va raporta la acest preț. Oricare ar fi prețul din oferta comercială în vigoare pe perioada de valabilitate a OUG 27/2022 sau OUG119/2022, clientul va fi facturat cu prețul plafonat, cu conditia ca acesta sa se incadreze in plafoanele prevazute de lege.

Totuși, pentru a evita cazurile în care facturarea se face în urma unei citiri de regularizare menite să regleze diferența între un consum estimat și un consum real, diferență care poate fi mai mare sau mai mică, vă sfătuim să comunicați lunar indexul autocitit, acesta oferind avantajul facturării unui consum de energie electrică conform înregistrării aparatului de măsurare. Prin comunicarea indexului autocitit, în timpul perioadei dedicate transmiterii indexului, se va evita situația în care un client este nevoit să achite, la momentul regularizării, o sumă mai mare, dar reală, decât cea plătită pentru același interval dar în baza unui consum estimat, transmite Electrica Furnizare.

Citeşte şi Câţi bani plăteşti la curent dacă ţii mereu centrala în priză. Trucurile care te salvează de facturile uriaşe

În cazul în care factura de regularizare nu reflectă obiceiurile de consum din ultima perioadă, se recomandă informarea furnizorului cu privire la nelămuririle avute asupra facturii. În termen de 15 zile, furnizorul are obligația să transmită o explicație cu privire la factura contestată, iar, în cazul în care se constată o eroare în factură, aceasta nu trebuie achitată, urmând să fie stornată și emisă o altă factură. În cazul în care factura este una corectă, aceasta trebuie achitată.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Harta oficială a drumurilor pe care se montează 400 de radare fixe. E bine de știut înainte să pleci la drum
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Criminalul invizibil, moștenirea lăsată umanității. Cum ne afectează deciziile din anii '80
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI