Ce trebuie să faci pentru ca automatele să nu mai refuze PET-uri, doze şi sticle. Sistemul Garanție-Returnare a înregistrat o aderare considerabilă din partea populației române și a contribuit la colectarea și reciclarea unui număr semnificativ de ambalaje. De la începutul lunii decembrie și până în prezent, românii au returnat peste 350 de milioane de ambalaje SGR. În luna mai, se estimează că se va depăși probabil pragul de 200 de milioane de ambalaje pentru cele 31 de zile. Astfel, numărul de automate a crescut semnificativ, ajungând la 3.838, cu peste 800 de unități mai multe decât în luna februarie.
Un sstudiu efectuat de infoclima.ro arată că peste 55% dintre bucureșteni au aderat la SGR, iar peste 60% dintre aceștia declară că sunt familiarizați cu acesta. La nivel național, peste 50% dintre consumatorii români au aderat la SGR, reflectând o acceptare semnificativă a programului. Majoritatea oamenilor nu au avut probleme în utilizarea aparatelor RVM (Returnare cu Vărsare de Marfă) ale comercianților, însă există unele nemulțumiri sporadice. În concluzie, Sistemul Garanție-Returnare a înregistrat o aderare considerabilă din partea populației române și a contribuit la colectarea și reciclarea unui număr semnificativ de ambalaje.
Se întâmplă uneori ca PET-urile să fie refuzate, iar alteori sunt cozi mari de oameni cu plase pline de sticle și doze? Iată ce poţi face pentru a reduce mult situațiile în care nu reușiți să luați garanția!
Verifică ambalajele înainte de a pleca de acasă şi asigură-te că toate au logo-ul SGR (Sistemul Garanție-Returnare). Unele ambalaje, cum ar fi sticlele de suc, de vin sau de spirtoase, pot să nu aibă încă sigla SGR. De asemenea, este important ca sticlele să nu mai conțină lichid. Automatele cântăresc ambalajele și le recunosc greutatea, astfel încât sticlele pline sau parțial pline sunt respinse. Mai mult, uneori, ambalajele sunt respinse pentru că producătorii nu au respectat dimensiunile codului de bare indicate în regulament, astfel că asigură-te că ambalajul are un cod de bare adecvat.
În week-end-uri, mulți oameni au timp să meargă la magazin și să ducă cu ei multe ambalaje. Evită aceste zile pentru a reduce timpul petrecut în coadă și la automate. În plus, dacă un ambalaj este respins din prima încercare, încearcă să-l introduci din nou în automat. Poziționează-l diferit și asigură-te că nu-l introduci cu viteză sau forță!
Trebuie să mai ştii că unele supermarket-uri oferă asistență din partea personalului, care poate oferi sfaturi despre cum să introduci ambalajele sau chiar să ajute la procesul de returnare. Dacă un PET este turtit, încearcă să-l readuci la forma inițială suflând în el. Automatele recunosc forma ambalajului, iar acest truc poate ajuta la acceptarea PET-urilor. Nu încerca să returnezi ambalaje care nu sunt incluse în sistem, cum ar fi PET-urile de cinci litri sau sticlele vechi din pivniță!