Sfințirea casei trebuie să fie făcută în timpul postului, aceasta având beneficii importante, deoarece protejează casa de duhurile rele, de răutățile celor din jur, dar și de vrăjitorii și blesteme.
„Casa nesfinţită, ca şi omul nebotezat, este vulnerabilă lucrării celui viclean şi a tuturor relelor, poate fi bântuită de duhuri rele şi de răutăţile oamenilor, de vrăjitorii sau blesteme. Dimpotrivă, casa sfinţită şi cei ce locuiesc în casa binecuvântată sunt ocrotiţi în faţa tuturor relelor dacă ei înşişi nu aduc răul în casă prin săvârşirea lui”, afirmă Constantin coman, în cartea „Casa creștinului”.
De obicei, gospodinele fac curat în preajma marilor sărbători, iar după spusele unui preot, „Un creştin fierbinte în credinţă face trei curăţenii în fiecare din cele patru posturi mari ale anului: curăţenie de praf, mizerie în toată casa; curăţenie de duhuri rele cuibărite în casă, prin sfeştanie; curăţenie în suflet prin mărturisirea păcatelor la spovedanie”.
Sfeștania reprezintă o slujbă religioasă oficiată de un preot care se face la începerea unei activități, la darea în folosință a unei construcții sau alte cerințe ale credincioșilor și constă în rugăciuni și stropirea cu apă sfințită. Potrivit DEX, cuvântul sfeștanie are ca regionalism cuvântul feștanie și provine din sl. [o]svenštenije.
În timpul slujbei este invocată pogorârea harului Duhului Sfânt, iar preotul sfințește apa și uleiul pregătite de credincioși, Casa se stropește cu apa sfințită, care se mai numește și aghiasma mică, și pe tocul ușilor se face semnul Sfintei Cruci cu untdelemnul sfințit.
Tradiția bisericească recomandă ca sfințirea casei să fie făcută într-o zi de post, dar nu este musai. Pentru a prioritiza nevoiele credincioșilor, Biserica arânduit sfințirea din ajunul Bobotezei, care vine în întâmpinarea sfeștaniei. Sfințirea de Bobotează nu este la fel de pătrunzătoare, fiind un proces rapid, de aceea se recomandă organizarea unei sfeștanii și în altă perioadă a anului.
De ce se face sfeștania
„Ştiut să fie că prea bun şi folositor de suflet obicei este să se facă în biserici, în mănăstiri şi case, sfinţirea apei. Această apă sfinţită are multe feluri de lucrări: duhurile cele viclene din tot locul se gonesc, se iartă şi păcatele cele mici de peste toate zilele, nălucirile diavoleşti şi gândurile cele rele, mintea se curăţeşte de gânduri spurcate şi se îndreptează spre rugăciune, bolile le goneşte şi dă sănătate sufletească şi trupească. Toţi cei care o primesc iau sfinţenie şi binecuvântare. Pentru aceasta, datori sunteţi voi preoţilor, să vă învăţaţi enoriaşii ca să o primească cu credinţă spre marele folos al lor!”, ne învață Molitefnicul.
Oamenii adună povara grijilor și nemulțumirilor zilnic, la locul de muncă sau în alte locuri și aduce aceste energii negative în casă, de aceea este necesară sfințirea casei pentru curățarea acestora.
Cum te pregătești de sfințirea casei
Dip ce ați discutat cu preotul detaliile despre data și ora săvârșirii, trebuie să pregătiți următoarele: