Ce trebuie să-i spui unui copil înainte de examen

Copiii aflaţi în faţa examenelor resimt un nivel crescut de stres, iar părinţii i-ar putea ajuta să diminueze această cantitate de stres dacă ar şti ce să le spună.
Alina Costache
24 iun. 2021, 12:21
Ce trebuie să-i spui unui copil înainte de examen

Ce trebuie să-i spui unui copil înainte de examen. Scriitoarea și jurnalista Ioana Chicet-Macoveiciuc, cunoscută sub numele de ”Prințesa urbană”, a abordat pe blogul ei o problemă extrem de importantă pentru elevii care trec în această perioadă prin examenele de capacitate.

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l ştie un copil aflat în pragul examenelor este faptul că nu i se va întâmpla nimic rău dacă ia note mici sau medii la examene, că viaţa lui nu depinde de aceste examene şi că e la fel de valoros chiar dacă nu ia 10, spune celebra bloggeriţă în articolul Nota de la Capacitate nu este egală cu cine eşti tu

Acum un an am vorbit prima oară unui grup mare de copii de 14 ani. În aceeași zi povesteam prin mesaje private cu un tânăr de 18 ani, vorbeam despre relații, examene, Luca e un copil foarte fain și prezent în viața lui. I-am spus că urmează să am o întâlnire online cu adolescenți și el s-a oferit să-și întrebe colegii de clasă ce le-ar transmite celor cu patru ani mai tineri, dacă ar putea.

Citeste si Învăţămantul online are efectul vacanţei de vară asupra elevilor. Aceştia nu progresează, susţin studiile Universităţii Goethe

Am primit o listă atât de frumoasă! Cât de mult mi-ar fi plăcut să-mi spună și mie cineva la 14 ani toate astea! Cât de mult m-am stresat din cauza tezelor, mi se părea că viața mea o să se sfârșească dacă iau mai puțin de 9. Nu dormeam bine, nu puteam mânca, nu-mi pria nimic, corpul meu reacționa cum putea, bietul, cu dureri de burtă, acnee, migrene.

De multe ori nu luam note mari nu pentru că nu era pregătită, ci pentru că eram prea stresată. Mama mă încuraja cum putea, dar profesorii puneau multă presiune, prezentau examenele astea ca pe ceva de viață și de moarte. 

Ce mult mi-ar fi plăcut să știu că nu mi se va întâmpla nimic rău dacă iau note mijlocii la teze! Că nu voi fi o ratată dacă nu voi învăța pe de rost și al cinzecilea comentariu.

Ce mult mi-ar fi plăcut să-mi spună un adult că viața mea nu depinde de examenele astea, că sunt bună și prețioasă și dacă iau sub 10, că n-o să-mi pierd prietenii, familia, drumul din cauza asta.

Tot stresul acesta, presiunea, frica copiilor de teste, lipsa de conectare cu membrii familiei, care uită că mai importantă decât orice notă e relația dintre ei, nu fac bine pe termen scurt, mediu, lung nici nu mai zic.

Succesul e mai degrabă despre a ști să te evaluezi corect, a fi tot mai bun la ce ești bun în mod natural, a observa oportunitățile, a putea dezvolta relații funcționale, dacă nu chiar frumoase și a avea un dram de noroc”, scrie Ioana Chicet-Macoveiciuc.

Citeste si Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei: „Insistenţa cu care USR-PLUS cere educaţie sexuală în şcoli denotă dorinţa de hipersexualizare a tinerilor”

Spynews
Karmen Simionescu s-a despărțit de tatăl fetiței sale. Primele declarații ale fiicei lui Adrian Minune despre separare / VIDEO
Bzi.ro
Maria de la Insula Iubirii a făcut senzație în costum de baie! Ce manelist a pus ochii pe blondină
Fanatik.ro
Ce a putut să descopere un cuplu în subsolul locuinței. Imaginile înfricoșătoare au făcut înconjurul internetului. ”A locuit aici înaintea noastră”
Capital.ro
Cutremur în cazul Caracal. Dincă iese nevinovat din închisoare?! S-a aflat după 5 ani
Playtech.ro
Antonia, gafă de proporții! NU mai poate șterse pozele INTIME cu ea, niciodată nu ai văzut-o așa de fierbinte
DailyBusiness
BOMBĂ pentru românii cu credite la bancă! ROBOR scade la cel mai mic nivel din ultimii ani
Adevarul
Locuri stranii dezvăluite de o nouă șosea montană. Peștera de gheață, ca „într-o călătorie spre centrul pământului”
Spynews
Oana Radu a confirmat că este într-o relație! Cum și-a cunoscut artista noul iubit și cu ce se ocupă tânărul
Spynews
Acces Direct. O tânără mămică e disperată! Femeia susține că tatăl copilului l-a dus pe cel mic în vacanță și nu l-a mai adus acasă timp de 5 ani
Evz.ro
Criză în industria auto. Vești proaste pentru iubitorii de Volkswagen
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
FOTO. Cristiano Ronaldo și Georgina au fost fotografiați în apă, în timpul unor momente intime, când credeau că nu îi vede nimeni! Au coborât de pe iaht și au dezlănțuit pasiunea dintre ei: e prima oară când superstarul portughez e văzut în timp ce face așa ceva
wowbiz.ro
Fiica lui Adrian Minune divorțează! Karmen a dat vestea în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Motivul bizar pentru care s-a îngrășat Betty Salam. A apărut cu 20kg în plus la TV
Playsport.ro
Cristiano Ronaldo și Georgina, așa cum nu au mai fost surprinși niciodată! Ce au făcut pe un iaht de lux, în larg, când credeau că nu-i vede nimeni
kanald.ro
Pisica Vasi ar fi fost găsită! Oana Zăvoranu intervine, și ea, în cazul mascotei aeroportului Otopeni: „Mă doare sufletul! Nu există legi care să protejeze animalele”
Capital.ro
Telefoanele mobile devin interzise: Sunt dăunătoare! E decizie națională
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
stirilekanald.ro
Gheorghe Dincă a spus ce i-a făcut Alexandrei Măceșanu! Detalii șocante
substantial.ro
Bărbat din Mehedinți prins băut la volan le mulțumește polițiștilor din Gorj că l-au oprit
MediaFlux
BANI IN PLUS pentru pensionari. TOTUL SE SCHIMBĂ după mărirea pragului de impozitare
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...