Febra musculară nu apare numai din cauza suprasolicitării muşchilor, ci şi atunci când se face o pauză de mişcare destul de lungă.
De altfel, şi în cazul în care nu te-ai încălzit suficient înainte de exerciţiile fizice, poate să apară febra musculară. Febra musculară se instalează când reacţiile chimice care au loc la nivelul muşchilor în timpul efortului au ca rezultat o substanţă toxică numită acid lactic.
Pentru ca muşchii tăi să se recupereze, fibrele musculare să îşi revină şi ulterior să se dezvolte ai nevoie de proteine. Este nevoie ca pe tot parcursul zilei să adaugi în dieta ta proteine. Proteinele sunt esenţiale deoarece ajută la reconstruirea fibrei musculare şi grăbesc recuperarea. În activitatea fizică prelungită, proteinele furnizează energia necesară pentru a rezista, scrie wikihow.com.
Este bine să consumi proteine slabe, cum ar fi carnea de pui, pește, curcan, soia și albușuri de ou, deoarece acestea sunt sursele cele mai concentrate de proteine. Multe dintre aceste proteine de origine animală sunt, de asemenea, surse bune de fier și zinc. Totodată, sunt recomandate şi proteinele de origine vegetală. Printre aceste se numără tofu, fasolea, lintea şi unele cereale precum quinoa.
Atenţie însă la cantitatea de proteine, deoarece consumate în exces se poate ajunge la probleme de sănătate.
Băuturile care conţin vitamina C sunt, de asemenea, o modalitate foarte bună care ajută la relaxarea muşchilor. Poţi încerca să bei şi ceai verde sau alte băuturi bogate în antioxidanţi, cum ar fi sucul de rodie, afine, roşii și chiar sucuri de legume.
Totodată, este important să consumi şi suficiente grăsimi sănătoase, precum uleiurile de pește, nucile, fructele de avocado şi unt de arahide. Alimentele bogate în grăsimi Omega-3 ajută în lupta împotriva radicalilor liberi şi reduce inflamaţia în ţesutul muscular.
Dacă vrei să scapi mai repede de durerile musculare consumă şi ghimbir. Acesta este bogat în compuşi cu efect antiinflamator, cu ajutorul cărora sunt eliminate durerile provocate de febra musculară.
Pentru a ameliora febra musculară, specialiştii recomandă „întinderile dinamice„, mai precis exerciţii care imită mişcările pe care le faci în timpul antrenamentului. Dacă acest mişcări nu ajută, poţi apela şi la ibuprofen, o substanţă foarte eficientă în ameliorarea durerii musculare, datorită proprietăţile sale antiinflamatoare, potrivit culturism.ro. De altfel, şi aspirina poate fi de folos.
Totodată, este esenţial să consumi multă apă pentru ca ţesutul muscular să se refacă.
O altă metodă care te ajută să scapi de durere este masajul. Acesta poate fi foarte eficient mai ales dacă este combinat cu duşurile calde-reci. Masajul ajută la eliminarea acidului lactic din muşchi şi la calmarea durerii.
Şi gheaţa ajută la reducerea durerii musculare. Este bine să începeţi să utilizaţi gheaţă în primele două zile după un antrenament dur.
Citeşte şi Ce să mănânci în funcţie de durere. Iată LISTA alimentelor care au efect analgezic