Ce trebuie să mănânci după Sărbători ca să reintri în formă! Alex Strugari, bucătar Restaurant ROD din Cluj, a alcătuit un top al preparatelor pe care trebuie să le consumi în perioada de după sărbători.
Acestea se gătesc foarte ușor și le poți prepara chiar la tine acasă fără să depui prea mult efort.
„Eu prefer ciorbele. Suntem națiunea din lume cu cele mai multe ciorbe. Prefer un borș de pește saua un borș de vită, unde avem vitaminele din legume, avem gustul cărnii de vită sau de pește. La felul principal, dacă vrem ceva ușor, un preparat trebuie să fie simplu și cu ingrediente de foarte bună calitate. Nu trebuie să ne complicăm niciodată. Cu cât mâncăm mai simplu, cu atât mai bine. Un calcan pe pat de legume la cuptor, simplu, cu puțină lămâie, ulei de măsline, legume, cartof, roșii, măsline”, a declarat Alex Strugari, bucătar „Restaurant ROD”, la Aleph News.
Potrivit bucătarului, din meniul tău zilnic nu ar trebui să lipsească supele sau ciorbele, felurile principale și garniturile precum:
Cum să slăbești sănătos după Revelion
Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates, a explicat cum putem să slăbim într-un mod sănătos după sărbători.
„Primul pas ar fi să ia cartea mea și să vadă acolo exemplul de meniuri, pentru că sunt preparate omenești, adică multe legume, proteine ușoare, gătit lejer, gătit la cuptor și cam astea sunt și principiile de la care recomand să se plece.
Este bine să avem un număr ferm de mese în fiecare zi, că sunt trei, că sunt cinci, asta este mai puțin important. Important este să avem o constanță alimentară și să mâncăm în primul rând la intervale aproximativ constante. Masa de prânz nu trebuie luată fix la ora 12:00, dar între 12:00 și 13:00 e bine să mâncăm în fiecare zi, pentru că altfel ne creăm o rutină sănătoasă”, a spus Cori Grămescu.
Nutriționista recomandă consumul de fructe și legume la fiecare masă pentru a asigura aportul necesar de fibre esențiale pentru sănătate. E recomandat să ne luăm proteinele necesare din carne albă și să evităm brânzeturile, carnea roșie și mezelurile grase.
Foarte important pentru sănătate și pentru a ne controla foamea este să mâncăm legume și fructe în fiecare zi și la fiecare masă, pentru că noi avem nevoie de 25 respectiv 35 de grame de fibre alimentare în fiecare zi. Femeile au nevoie de minim 25 de grame, iar bărbații au nevoie de 35 de grame de fibre și atunci cel mai eficient aport de fibre vine din consumul a 800-900 de grame de legume și fructe în fiecare zi.
Trebuie să ne luăm proteinele din carne slabă, pește oceanic de apă de captură, adică pește de apă sărată, pui curcan, mușchiuleț de vită, mușchiuleț de porc și să evităm brânzeturile grase, carnea roșie în exces și mezelurile grase: cârnați, salam, parizer, mortadella. Mare atenție, telemeaua este o brânză grasă. Deci tot ce înseamnă telemea, cașcaval, smântână ar trebui să nu mai facă parte din alimentația noastră, la fel și brânzeturile astea foarte procesate, care nu au beneficii nutriționale în mod real.
Și, bineînțeles, trebuie să mâncăm diversificat, adică să nu eliminăm grupe mari de alimente. Nemâncând toate grupele alimentare este destul de greu să-ți gestionezi foamea. Mai bine mănânci orez decât să mănânci prăjituri. E mai bine pentru sănătate și pentru siluetă să faci treaba asta”, a precizat Cori Grămescu pentru spectacola.
Citește și Cum strică gospodinele salata de boeuf. Intrusul din reţetă, secretul lui Chef Florin Dumitrescu