Ce trebuie să mâncăm şi cum să ne îmbrăcăm în zilele caniculare VEZI SFATURI UTILE

Pentru a face mai uşor de suportat temperaturile ridicate, medicii recomandă să consumăm cât mai multe mâncăruri uşoare, să ne hidratăm, să purtă pălării şi îmbrăcăminte din ţesături naturale în culori deschise.
Ileana Popescu
09 iun. 2012, 06:01
Ce trebuie să mâncăm şi cum să ne îmbrăcăm în zilele caniculare VEZI SFATURI UTILE

Ca regulă generală, în zilele calăduroase de vară, trebuie evitate dulciurile, produsele zaharoase, alcoolul, carnea grasă şi prăjelile, iar în locul lor să se prepare mâncăruri cât mai uşoare şi bogoate în vitamine şi minerale.

„Tot ce mâncăm vara trebuie să fie uşor din punctul de vedere al conţinutului caloric, al conţinutului de hidraţi de carbon şi din punct de vedere al conţinutului de grăsimi. Vara din cauza căldurii, metabolismul este mai lent, iar dacă mâncăm mâncăruri grase şi prăjelie, riscăm să acumulăm foarte multe grăsimi în organism”, a declarat pentru RTV.NET, nutriţionistul Livia Nena.

Pentru a ne menţine organismul sănătos în zilele caniculare, medicul recomandă semipreparatele uşoare, salatele, sandivişurile uşoare, carnea albă, peştele, fructele şi legumele. Însă mare atenţie la peştele pe care îl cumpăraţi, pentru că din cauza temperaturilor ridicate, acesta se alterează mult mai repede dacă nu este păstrat în condiţii potrivite. Tocmai de aceea, specialistul recomandă peştele conservat.

Citeşte şi Când este bine să consumăm fructele

Livia Nena a precizat că nu există restricţii la legume şi fructe, toate fiind la fel de sănătoase, însă smochinele, curmalele şi bananele energizează mai mult organismul datorită conţinutului mai mare de zahăr. Cu toate acestea, vara, organismul nu are nevoie de energizare, pentru că energia produce căldură. „Este greşit spus că pe timpul verii ne trebuie aliment energizant. Starea de leşin apare din cauza faptului că nu se bea prea multă apă. Trebuie consumat mult lichid„, a mai spus nutriţionistul.

Cel mai bun „medicament” vara este apa şi nu neapărat 2 litri zilnic, aşa cum recomandă unii medici. „Este o prostie să bei 2-4 litri de apă pe zi. Nevoile organismului depind de la persoană la persoană. Poţi să nu ai nevoie de 2 litri de apă de zi şi să obligi organismul să facă retenţie. Pentru a nu avea neplăceri, persoanele hipertensiune trebuie să bea apă într-un ritm acceptabil„, a explicat aceasta.

Citeşte şi Şapte modalităţi de a bea mai multă apă

Pe lângă apă, se recomandă şi ceaiurile aromate şi depurative, de busuioc, salvie, anason, mentă.

Fructele şi legumele nu trebuie ignorate vara, pentru că ele conţin o cantitate importantă de minerale. „Mineralele le găsim în apă, fructe şi legume. Toate legumele cu frunze verzi sunt bogate în minerale. Mineralele captează energia, iar prin transpiraţie pierdem multe minerale şi de aceea ne simţim obosiţi„, a completat Livia Nena.

De asemena, foarte bune în perioada verii sunt vitaminele C, E, A şi suplimentele cu potasiu, magneziu, calciu. „Vara sunt recomandate iaurtul, sana, laptele bătut. Laptele dulce trebuie băut cu moderaţie pentru că este greu pentru ficat. Persoanele care au căderi de calciu este bine să ia suplimente de calciu”, a mai spus nutriţionistul.

Cei care vor să se răcorească ar trebui să ştie că nu este indicat să dea fuga la îngheţata din comerţ. Aceasta conţine zahăr, fructoză şi chimicale, fiind nesănătoasă pentru organism. Îngheţata se poate prepara şi în casă din iaurt, fructe şi ouă, fiind chiar foarte răcoroasă.

Recomandările medicilior pe timp de caniculă

  • Evitarea expunerii prelungite la soare între orele 11.00-18.00
  • În cazul camerelor dotate cu aer condiţionat, temperatura trebuie reglată astfel încât să fie cu cinci grade mai mică decât temperatura ambientală
  • Ventilatoarele trebuie folosite numai atunci când temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius
  • Purtaţi pălării de soare şi haine lejere din fibre naturale şi de culori deschise
  • Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe fără a vă şterge de apă
  • Evitaţi alcoolul deoarece duce la deshidratare şi băuturile pe bază de cofeină sau zahăr deoarece au efect diuretic
  • Pe timpul zilei evitaţi activităţile de exterior care necesită efort fizic şi implicit un consum mare de energie – sport, grădinărit;
  • Acordaţi o atenţie sporită persoanele bătrâne, cu dizabilităţi, sau copiilor mici, oferindu-le în mod regulat lichide;
  • Păstraţi contactul cu rude sau vecini care au diferite dizabilităţi, pentru a putea să-i ajutaţi în diferite situaţii.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Răsturnare de situație în cazul Elodia Ghinescu. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu fosta avocată: Vă dau în scris
Playtech.ro
Meteorologii Accuweather au schimbat prognoza. Val de frig în România. Unde lovesc furtunile și vijeliile
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Cât de aproape un un război mondial. Cheltuieli uriașe pentru apărare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Cine este românul care a lucrat la mormântul Papei Francisc din Bazilica Santa Maria Maggiore. Acesta este singurul străin din echipă
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor s-a stins. A fost o legendă. A făcut milioane de oameni să râdă. Drum lin!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Vreme severă în România: vijelii, grindină și temperaturi scăzute în următoarele zile
MediaFlux
Donald Trump Jr. sosește luni la București. Este a treia oprire în turneul din Europa de Est
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre