În anumite orașe din România, proprietarii de la bloc pot fi obligați să scoată din buzunar sume mari dacă nu respectă anumite reguli.
Mai exact, cei care locuiesc la bloc și nu au la ușa de intrare numărul apartamentului se pot confrunta cu amenzi usturătoare. Potrivit unei hotărâri locale, sancțiunile pot atinge suma echivalentă a unui salariu minim net.
În mai multe orașe din țara noastră, proprietarii de apartamente riscă amenzi mari dacă nu au numărul apartamentului vizibil pe ușa de la intrare. Regula este impusă printr-o hotărâre locală și poate atrage sancțiuni destul de mari, care pot ajunge până la valoarea unui salariu minim pe economie net.
Spre exemplu, în Timișoara, potrivit reglementărilor locale, amenzile pentru lipsa numărului de apartament sunt cuprinse între 1.500 și 2.500 de lei. Cu toate că sancțiunile sunt destul de mari, până acum nu au mai fost aplicate, conform reprezentanților autorităților locale.
„Sancțiunile sunt între 1.500 și 2.500 de lei”, a declarat Dana Seracin, purtătoarea de cuvânt a Poliției Locale Timișoara.
Pe de altă parte, în alte orașe, amenzile sunt mai mici. Spre exemplu, în Oradea, o femeia a fost amendată cu suma de 100 de lei pentru că nu avea numărul apartamentului pe ușa de la intrare. Aceasta a explicat că, deși nu avea numărul pe ușă, cutiile poștale și interfonul erau numerotate, permițând astfel identificarea locuinței.
„Am primit amendă, da, pentru că n-aveam număr pe ușa de intrare în apartament. Oricine poate suna la interfon, cu numele noastre, cutiile poștale numerotate”, a spus aceasta.
Măsura face parte dintr-o hotărâre a Consiliului Local din 2017, care prevede ca numărul apartamentului să fie vizibil pentru a facilita accesul rapid al echipelor de intervenție, în special în situații de urgență. Autoritățile spun că reglementarea este esențială pentru eficiența serviciilor de urgență, care trebuie să localizeze rapid adresele în cazuri de intervenție urgentă.
Mai mult, Primăria Sectorului 6 a demarat o campanie de informare prin Poliția Locală, vizând astfel asociațiile de locatari. Scopul inițiativei este de a clarifica responsabilitățile administratorilor și președinților de bloc, precum și consecințele pentru cei care hrănesc porumbeii.
Citește și: Sute de blocuri din București, fără apă caldă și căldură. Când va fi reluată furnizarea agentului termic