CNP-ul Fiscal va simplifica procesul de gestionare a impozitelor, permițând contribuabililor să utilizeze acest cod unic în locul CNP-ului obișnuit. La finalul fiecărui an fiscal, ANAF va analiza plățile și, în cazul în care au fost efectuate plăți în exces, va rambursa suma în plus. Aceste fonduri pot fi transferate în contul personal al contribuabilului sau folosite pentru achitarea altor impozite.
Marcel Boloș a explicat că această măsură a fost discutată amănunțit cu sindicatele și patronatele în data de 29 iulie. „Nu cred că l-am supărat pe domnul Ciolacu, ci am arătat întotdeauna buna mea credință și am respectat ceea ce premierul a dispus: o consultare cu mediul de afaceri și apoi să punem în dezbatere publică proiectul de OUG pe 29 iulie, cu reprezentanții Concordia, ai CECAR, ai investitorilor străini și alți participanți,” a declarat Boloș.
Ministrul a subliniat că această inițiativă a fost acceptată de mediul de afaceri, care a văzut în CNP-ul Fiscal o oportunitate de a combate concurența neloială. „Un om de afaceri care nu-și plătește taxele devine un competitor neloial pentru cei care o fac,” a spus el.
CNP-ul Fiscal va fi utilizat pentru a identifica tranzacțiile fiscale, inclusiv în zona cu risc fiscal ridicat, precum spălătoriile auto, unde bonurile fiscale sunt esențiale. „Pentru a nu trebui ca oamenii să-și dea CNP-ul pentru orice serviciu achiziționează se poate utiliza, opțional, CNP-ul Fiscal,” a explicat Boloș, potrivit Capital. Utilizarea acestui cod va permite ANAF să verifice mai ușor unde au fost efectuate plăți în exces și să gestioneze rambursările de impozite.
Respectarea legislației GDPR
Boloș a asigurat că implementarea CNP-ului Fiscal respectă legislația privind protecția datelor personale și actele normative GDPR. „Acest sistem nu obligă pe nimeni, este opțional, dar îi recompensează pe cei care iau bonurile fiscale din zonele cu risc fiscal ridicat,” a adăugat ministrul.
Prin introducerea CNP-ului Fiscal, Ministerul Finanțelor, prin intermediul ANAF, va putea accesa informații detaliate despre achizițiile online ale fiecărui român. Sistemul va funcționa similar cu CNP-ul obișnuit, dar va fi dedicat activităților fiscale. „În prezent, atunci când se emite o factură de la un comerciant către un client final, aceasta este introdusă în sistemul e-Factura folosind CNP-ul standard al clientului. Cu noul CNP fiscal, sistemul va permite Ministerului Finanțelor să acceseze informații detaliate despre achizițiile online ale fiecărui român,” a declarat Boloș.
Această măsură vizează nu doar simplificarea procesului fiscal, dar și îmbunătățirea transparenței și eficienței în colectarea impozitelor, reflectând un pas important spre modernizarea sistemului fiscal românesc.