Ce trebuie să ştie românii care au plecat de la Digi RDS RCS, Vodafone sau Orange. Câţi bani pot primi

În lumea telecomunicațiilor din România, portarea numerelor de la un operator la altul devine din ce în ce mai profitabilă pentru consumatori. În special pentru cei care au renunțat la serviciile oferite de Digi RDS RCS, Vodafone sau Orange.
Filip Stan
07 apr. 2024, 11:25
Ce trebuie să ştie românii care au plecat de la Digi RDS RCS, Vodafone sau Orange. Câţi bani pot primi
Ce trebuie să ştie românii care au plecat de la Digi RDS RCS, Vodafone sau Orange. Câţi bani pot primi

Ce trebuie să ştie românii care au plecat de la Digi RDS RCS, Vodafone şi Orange. Deși puțini sunt conștienți de aceasta, există o lege care reglementează acest proces și care poate aduce beneficii financiare substanțiale pentru cei aflaţi în această situaţie.

În conformitate cu decizia Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), portarea numerelor de telefon mobil sau fix de la un operator la altul trebuie să se realizeze în maximum o zi lucrătoare. Aceasta este prevăzută de Legea 198/2022 și este menită să protejeze interesele consumatorilor în fața operatorilor de telecomunicații.

Citeşte şi: Ce trebuie să ştie românii care au contract cu ENEL, ENGIE, E.ON şi Hidroelectrica. Sunt probleme foarte mari!

Un aspect esențial al acestei legi este dreptul clienților la compensații în cazul în care operatorii nu respectă termenele și procedurile stabilite pentru portare. Conform Deciziei nr. 72/2023 a ANCOM, clienții afectați au dreptul să primească despăgubiri pentru fiecare zi în care portarea nu s-a realizat conform normelor, anunţă Fanatik.

Despăgubirile pentru fiecare zi de întârziere sunt calculate după cum urmează:

  • 5 lei pentru fiecare număr inclus în abonament, pentru serviciile de comunicații electronice furnizate la puncte mobile;
  • 5 lei pentru fiecare cartelă preplătită;
  • 5 lei pentru fiecare număr inclus în abonament, pentru serviciile de comunicații electronice furnizate la puncte fixe.

Este important de subliniat faptul că despăgubirile nu sunt acordate automat, ci trebuie solicitate de către consumatori în situațiile în care portarea nu s-a realizat în termenul prevăzut sau în cazul întreruperii serviciului pe durata procesului de portare. Solicitările de despăgubire trebuie depuse în termen de 60 de zile de la data portării, iar furnizorii sunt obligați să răspundă în cel mult 30 de zile de la primirea acestora.

În final, despăgubirile trebuie acordate în termen de maxim 60 de zile de la depunerea cererii, iar sumele pot fi plătite eșalonat, într-un interval de maximum un an, conform acordului încheiat între furnizor și consumator.

Asrfel, portarea numerelor de la Digi RDS RCS, Vodafone sau Orange poate aduce beneficii financiare semnificative pentru consumatori conform unei legi reglementate de ANCOM. Este esențial ca aceștia să fie informați și să solicite despăgubirile cuvenite în cazul în care întâmpină probleme în procesul de portare a numerelor lor de telefon.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Țările în care locuiesc cei mai mulți oameni obezi. Ce loc ocupă România
Capital.ro
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie 2024
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Bani GRATIS pentru românii cu copii mici! Ce trebuie să facă pentru a-i primi?
Adevarul
Neptun: În plin sezon estival, turiștii împart plaja cu utilajele. „Este puțină plajă activă, se face speculă cu șezlongurile” FOTO VIDEO
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Suntem spionați tot timpul. Oamenii care văd tot ce facem
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi în ochi!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru construcția autostrăzii Sibiu - Piteşti
Capital.ro
5 ani de închisoare. Interzis pentru stăpânii de câini. Îți face dosar penal
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Șpagă de zeci de mii de euro pentru aviz de la Autoritatea Aeronautică Română
MediaFlux
De ce AU SCĂZUT PENSIILE. Explicații de la Casa Națională de Pensii
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?