Şeful AEP dezvăluie cum ar putea să funcţioneze sistemul electoral informatic la alegerile din 2016

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, a dezvăluit pentru stiripesurse despre noul sistem informatic electoral care ar putea funcţiona la alegerile din 2016. Şeful AEP a declarat că totul depinde însă de voinţa politică din Parlament pentru a fi introdus.
Iulian Tudor
14 mai 2015, 21:25
Şeful AEP dezvăluie cum ar putea să funcţioneze sistemul electoral informatic la alegerile din 2016

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, a vorbit despre vulnerabilităţile sistemului electoral actual din România.

Citește și: Ponta: Există voinţă clară ca actuala majoritate să guverneze până la alegerile din 2016

Aș aprecia că principala vulnerabilitate a sistemului electoral din România este reprezentată de lipsa unității legislative la nivel de organizare a proceselor electorale. 

Se resimte lipsa unui cod electoral, în sensul de act unic care să reglementeze aceeași procedură pentru toate procesele electorale din România. Neavând o legislație unitară, nu facem decât să tratăm inegal și insuficient diversele tipuri de vulnerabilități care apar, inerent, cu ocazia fiecărui scrutin”, a declarat Ana Maria Pătru pentru stiripesurse.ro

Totodată, şeful AEP a dezvăluit şi modul de funcţionare a noului sistemul electoral.

Când intră în secția de votare, fiecare alegător prezintă actul de identitate, respectiv documentul de identitate, operatorului de calculator al biroului electoral al secţiei de votare. Acesta înscrie codul numeric personal al alegătorului în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.

În cazul în care alegătorul nu figurează în copia de pe lista electorală permanentă sau copia de pe lista electorală complementară existentă în secţia de votare respectivă, Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal semnalează dacă:

– persoana care s-a prezentat la vot a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv;

– persoana care s-a prezentat la vot şi-a pierdut drepturile electorale;

– persoana care s-a prezentat la vot este arondată la altă secţie de votare;

– persoana care s-a prezentat la vot este omisă din copia de pe lista electorală permanentă şi are domiciliul în raza teritorială a secţiei de votare respective nu a formulat o solicitare de a fi înscrisă în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă;

– persoana care s-a prezentat la vot şi-a mai exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin”, a precizat şeful AEP.

Potrivit preşedintelui AEP, date personale vor fi protejate.

„Securitatea bazei de date și implementarea cerințelor tehnice necesare pentru protejarea datelor cu catacter personal va fi realizată de STS, accesul persoanelor neautorizate la aceste date fiind interzis conform legii”, a precizat Ana Maria Pătru.

Printre beneficiile acestui sistem ar fi creșterea transparenței procesului de votare, anularea tentativelor de vot ilegal de tipul votului multiplu sau vot fără a avea dreptul legal, creșterea vitezei procesului de votare, monitorizarea orei de deschidere dar și de închidere a secțiilor de votare şi monitorizarea în timp real a prezenței la vot la nivelul fiecărei secții de votare.

„Totodată, acest sistem va permite o comunicare mult mai rapidă între birourile electorale și transmiterea aproape instantanee a deciziilor Biroului Electoral Central către birourile electorale ale secțiilor de votare”, spune şeful AEP.

Întrebată când trebuie pornită cel mai târziu informatizarea secțiilor de vot astfel încât să poată să funcționeze la alegerile locale din 2016, Ana Maria Pătru afirmă că „este necesar ca la 1 iunie 2015, cu un an înainte de alegerile generale locale din 2016, să existe legea publicată în Monitorul Oficial al României și sumele de bani necesare alocate către STS și AEP”.

Pentru ca acest sistem informaţional să funcţioneze, este nevoie şi de un personal pe măsură.

„E nevoie ca minimum 30.000 de persoane să fie instruite pentru a fi operatori ai sistemului. Însă procesul de instruire trebuie extins și către persoanele care vor deține calitatea de președinte și locțiitor de președinte de secție de votare”

Întrebat despre punctele slabe ale sistemului, şeful AEP a precizat că lipsa de securitate în ceea ce privește secretul votului ar fi una dintre ele.

Citește și: UNPR ia în calcul varianta de a merge singur la alegerile din 2016

Dacă ar fi să mă rezum la principalul punct slab, ar fi acela al lipsei de securitate în ceea ce privește secretul votului. Mai precis, nu vom avea niciodată garanția faptului că respectivul vot chiar aparține alegătorului care a solicitat plicul prin poștă sau accesul în sistem pentru votul prin internet.

Punctul forte ar fi acela că probabil prezența la vot ar spori, alegătorii putând mai lesne să participe la alegeri. Practicile altor state în materie nu pot fi transferate automat în procesele electroale din România, fiind necesară atât o largă dezbatere cât și campanii de informare a cetățenilor”, a încheiat Ana Maria Pătru.

Spynews
Dani de la Insula iubirii își caută iubită după despărțirea de Mădălina! Cum vrea să arate viitoarea parteneră. În ce relații a rămas cu Maria
Bzi.ro
Carmen Harra ştie viitorul preşedinte al SUA! „Nu baţi un Dragon în Anul Dragonului!”
Fanatik.ro
Ai cont și card la BCR? Anunț oficial pentru toți clienții. Sunt beneficii unice
Capital.ro
Viața la bloc. Toții proprietarii de apartamente sunt obligați. Poți chiar să îți pierzi apartamentul
Playtech.ro
Cutremur de 5,2 grade în România! Zonele în care seismul s-a resimțit puternic
DailyBusiness
Cum se acordă bursele de reziliență în noul an școlar. To ce trebuie să știe elevii
Adevarul
O pisică neagră a ezitat în calea lui Putin. Felina ratează coloana oficială a dictatorului rus
Spynews
Cristina Irimie, profesoara ucisă în atacul armat de la un liceu din SUA, a fost condusă pe ultimul drum. Imagini dureroase de la înmormântare | FOTO
Spynews
Ce este bacteria Bordetella pertussis, care a afectat-o pe fetița Andrei Volos. Micuța ei este de șase zile în spital | FOTO
Evz.ro
Pensionarea anticipată, schimbată de noua lege. Condiții mult mai aspre
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
Prosport.ro
FOTO. Cea mai sexy fotbalistă din lume crede că e discriminată! Cum arată
wowbiz.ro
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Cancan.ro
Nelson Mondialu NU este tatăl biologic al lui Livian. A invitat şi familia reală la nuntă, dar nu au vrut să audă de el
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
Suma incredibilă pe care fostul soț al Ozanei Barabancea o plătea copiilor: 35 de lei pensie alimentară. Cum s-a descurcat soprana
Capital.ro
Traian Băsescu nu cedează. Decizia luată de fostul președinte al României
StirileBZI
„Nostradamus cel viu”, despre al Treilea Război Mondial. Cum ar trebui evitat
Prosport.ro
Ce cartiere din București s-au zguduit cel mai puternic în timpul cutremurului de 5.3 grade
stirilekanald.ro
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
substantial.ro
Precipitații record și inundații de amploare în județele Vaslui și Galați
MediaFlux
PENSIE mai mică pentru vârstnici. Pensionarii care vor da BANII înapoi
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...