Studiul publicat în JAMA Network Open în data de 1 august a avut ca obiectiv înțelegerea modului în care un animal de companie poate influența sănătatea mintală a oamenilor, mai ales a femeilor care se confruntă cu depresie sau anxietate.
Pentru realizarea acestui studiu, au fost incluse 214 femei, dintre care 140 dețineau un animal de companie. Dintre acestea, 56% aveau câini, iar 33% aveau pisici. În studiu au fost incluși și 74 de participanți fără animale de companie, ca grup de control.
Participanții au primit întrebări referitoare la comportamentele și sentimentele față de animalul de companie. Au fost întrebați, de asemenea, dacă vorbesc cu el și dacă îl consideră parte din familie, pentru a stabili exact care e nivelul de atașament.
„Nivelul de atașament față de un animal de companie pare a fi un factor crucial în modul în care animalele de companie ajută la reducerea riscului de depresie al stăpânilor”, a declarat Eva Schernhammer, profesor la Școala de Sănătate Publică Harvard T.H. Chan din Boston, conform Capital.
Atașamentul femeilor față de un câine a fost asociat cu scoruri mai mici pentru depresie, anxietate generalizată și simptome generale de anxietate și depresie. Prin urmare, femeile care aveau pisici ca animale de companie nu au avut aceleași beneficii în scăderea nivelului de anxietate. În cazul proprietarilor bărbați de câini, nivelul de anxietate și depresie a scăzut, spre deosebire de cei cu pisici. În schimb, femeile are au avut o legătură emoțională cu pisica nu au experimentat același nivel de anxietate și depresie.
„Nu au existat asocieri semnificative între atașamentul de pisică și depresie sau anxietate”, a scris echipa de cercetare.
Cercetătorii nu au putut explica concret de ce câinii tind să ajute femeile să-și reducă nivelul de anxietate și depresie, iar pisicile nu. „S-ar putea să se fi datorat unui eșantion mai mic de proprietari de pisici sau diferențelor în stilul de viață și personalitățile stăpânilor de pisici față de stăpânii de câini”, au afirmat oamenii de știință.