Ce trebuie să ştie toţi românii care stau la casă. Proprietarii trebuie să fie foarte atenţi să nu încalce legea

Gardurile care delimitează proprietățile pot deveni uneori surse de dispută între vecini, iar clarificările legale privind drepturile și obligațiile proprietarilor sunt esențiale pentru evitarea conflictelor. Conform Codului Civil, dreptul de a construi și demola garduri vine cu anumite reguli și restricții.
Mircea Filipescu
21 mai 2024, 12:35
Ce trebuie să ştie toţi românii care stau la casă. Proprietarii trebuie să fie foarte atenţi să nu încalce legea

Proprietarii riscă amenzi mari dacă nu respectă intimitatea vecinilor. Articolul 561 din Codul Civil stipulează că orice proprietar are dreptul să își îngrădească proprietatea, suportând cheltuielile necesare. Totuși, nu este obligatoriu ca fiecare proprietate să fie împrejmuită. Acest articol subliniază că proprietarii pot să își îngrădească terenul, dar trebuie să facă acest lucru respectând legea și pe propria cheltuială.

Problemele apar atunci când un gard este ridicat pe terenul unui vecin, de obicei din cauza limitelor de proprietate neclare. În aceste cazuri, legea nu permite demolarea gardului fără o hotărâre judecătorească. Distrugerea gardului fără o astfel de decizie poate fi considerată o infracțiune și poate atrage consecințe legale.

Pentru a demara procesul de demolare a unui gard construit ilegal, proprietarul afectat trebuie să se adreseze instanței de judecată. Dacă instanța decide în favoarea demolării, iar vecinul refuză să respecte decizia, se poate solicita autorizarea demolării pe cheltuiala acestuia. Acest proces poate fi îndelungat și implică un efort semnificativ pentru protejarea drepturilor proprietarului.

Citeşte şi: Examen auto 2024. Cele mai dificile întrebări la care mulți candidați greșesc frecvent

În ceea ce privește înălțimea gardurilor, aceasta nu este clar definită decât în situațiile în care există o autorizație de construire. Este important ca înălțimea gardului să nu creeze o umbrire nejustificată a proprietății vecinului. Conform Articolului 662 alin. 2 din Codul Civil, dacă nu există dispoziții legale, reguli de urbanism sau obiceiuri locale, înălțimea gardului comun trebuie stabilită de comun acord între proprietari, fără a depăși 2 metri.

Proprietarii riscă amenzi de 2.000 de lei

Articolul 662 prevede că, în lipsa unor reguli clare, înălțimea zidului comun trebuie să fie stabilită de ambele părți, dar nu poate depăși 2 metri, inclusiv coama zidului. Această reglementare asigură că gardurile nu vor fi construite la înălțimi care ar putea afecta negativ vecinii, menținând astfel un echilibru între drepturile proprietarilor.

Astfel, respectarea acestor prevederi legale este esențială pentru menținerea relațiilor de bună vecinătate și evitarea conflictelor legate de delimitarea proprietăților.

Citeşte şi: Românul care lucrează sub paza a şase gărzi de corp înarmate până-n dinţi. Ieşeanul îşi face de 15 ani meseria în condiţii de pericol extrem

Cel mai recent exemplu: un proprietar a fost amendat cu 2.000 de lei deoarece a ridicat un gard din beton fără a avea autorizație. Totodată, i s-a impus desființarea împrejmuirii.

”Executarea unei împrejmuiri din beton fără a deține autorizație de construire eliberată de Primăria municipiului Bistrița. Împrejmuirea a fost realizată integral pe domeniul public al Municipiului Bistrița, respectiv o stradă pentru care Primăria a derulat recent o operațiune de intabulare, strada fiind în prezent înscrisă în Cartea Funciară, astfel că intrarea în legalitate nu a fost posibilă.

Sancțiunea impusă – 2.000 lei – iar ca sancțiuni complementare s-au impus sistarea lucrărilor și desființarea împrejmuirii, termenul limită de intrare în legalitate – 27.11.2023.

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Se schimbă vremea în România: un ciclon cu temperaturi scăzute și furtuni puternice ajunge în țara noastră
Capital.ro
Amendă dacă nu ai acest aparat în mașină. Este obligatoriu pentru șoferi
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Acești șoferi nu mai au scăpare. Amenzile curg în ultima vreme
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Au intrat banii pe carduri. Statul a efectuat plățile pe 22-23 iulie. Românii să-și verifice contul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Sms Candidat al Partidului Democrat, Kamala Harris Se Apropie de Donald Trump în Sondaje
MediaFlux
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI MICA pensie
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!