Pentru a combate fenomenul hoţilor de buzunare, RATB a dotat autobuzele şi troleibuzele cu sisteme de monitorizare video. Astfel, imediat ce ai constatat că ai fost furat trebuie să te adresezi organelor de poliţie care la rândul lor vor solicita Regiei de Transport filmările din ziua respectivă din vehiculul în care ai fost tâlhărit.
În cât timp trebuie să depui plângere la Poliţie
Ce trebuie să ştii este faptul că plângerea la Poliţie trebuie făcută imediat după ce ai fost furat, pentru ca mai departe oamenii legii să solicite filmările din vehiculul în care ai fost jefuit în mai puţin de 72 de ore, timp în care imaginile dintr-un autobuz rămân stocate.
După cele 72 de ore înregistrările se şterg automat din cauza spaţiului mic de stocare.
„Primim foarte multe solicitări de la Poliţie, problema este că imaginile sunt stocate 72 de ore. Dacă solicitarea de la Poliţie nu se face în intervalul acesta, din păcate, înregistrarea se pierde. Din cauza spaţiului de stocare limitat nu putem înregistra mai mult de 72 de ore. Poliţia trebuie să ne sesizeze mai repede de 72 de ore pentru a putea lua hardul de pe maşina respectivă„, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET Adrian Câmpurean, directorul RATB.
Poliţiştii pornesc în căutarea hoţilor de buzunare prin autobuze şi metrouri
Tot cu scopul de a diminua infracţionalitatea în mijloacele de transport în comun şi de a depista hoţii de buzunare, RATB va colabora cu Direcţia Generală de Poliţie Bucureşti.
Astfel, aproximativ 200 de poliţişti vor umbla prin mijloacele de transport în comun din Capitală şi prin metrouri in căutarea hoţilor de buzunare. Cei 200 de oameni ai legii fac parte dintr-o brigadă înfiinţată special în acest scop în cadrul Poliţiei Capitalei.
Citeşte şi Bucharest City Tour îşi va schimba faţa. Ce surprize pregăteşte RATB turiştilor din Capitală
Din păcate, furturile din buzunare şi din genţi a crescut cu 16% în 2012, ajungând la aproape 4.000. Circa 200 de infractori au fost cercetaţi în dosare de furturi, cei mai mulţi dintre ei fiind arestaţi preventiv.
Cum să evităm să fim furaţi în vehiculele RATB
Pentru a preveni pe cât posibil să fim victima infractorilor, Poliţia Româna ne oferă câteva recomandări cu caracter preventiv:
– când aşteptaţi autobuzul sau alt mijloc de transport în comun în staţii aglomerate, daţi dovadă de vigilenţă şi atenţie faţă de conduita persoanelor de lângă dumneavoastră;
– evitaţi să citiţi în mijloacele de transport în comun deoarece atenţia vă este diminuată şi puteţi deveni cu uşurinţă victimele hoţilor de buzunare;
– dacă în aglomeraţie vă simţiţi înconjuraţi de persoane dubioase căutaţi să vă schimbaţi locul;
– poziţionaţi geanta în faţa dumneavoastră, iar dacă e posibil, între dumneavoastră şi un punct fix în autovehicul;
– nu păstraţi banii în buzunarele exterioare ale vestimentaţiei;
– nu ţineţi banii, actele personale şi cheile în acelaşi loc;
– urmăriţi cu atenţie persoanele care transportă, obiecte de îmbrăcaminte sau plase goale pe mână; un hoţ se foloseşte de astfel de obiecte când operează, ca să-şi ascundă mâna de privirile străine;
– nu purtaţi bani sau valori în buzunarele laterale ale hainelor, acestea fiind locurile cele mai vulnerabile şi cel mai des vizitate de către hoţi;
– dacă transportaţi sume mari de bani, evitaţi deplasarea cu mijloacele de transport în comun; apelaţi la o cunoştinţă cu autoturism sau luaţi un taxi, de preferat de la o companie cunoscută, unde vă veţi aşeza pe locurile din spate.
De cele mai multe ori bandele de hoţi îşi aleg victimele din rândul femeilor, persoanelor în vârstă şi minorilor. Autorităţile încurajează bucureştenii să nu ezite să sune la 112 în momentul în care îşi dau seama că au fost jefuiţi.
Citeşte şi MODIFICĂRI TARIFARE la RATB. Ce schimbări propune Regia. De ce nu există PANOURI ORARE în staţii