Ce trebuie să ştii, dacă vrei să renunţi la contractul de telefonie mobilă. Taxa de reziliere este ilegală

Multe persoane care doresc să renunțe la un abonament de telefonie mobilă se confruntă cu o problemă comună: taxa de reziliere. În acest articol, vom explica pașii corecți pentru a rezilia un contract de telefonie mobilă și, mai important, de ce această taxă nu trebuie să fie plătită, conform legii.
Mircea Filipescu
14 dec. 2024, 07:07
Ce trebuie să ştii, dacă vrei să renunţi la contractul de telefonie mobilă. Taxa de reziliere este ilegală

Conform Legii nr. 193/2000, operatorii de telefonie mobilă nu au dreptul de a solicita o taxă de reziliere atunci când clienții decid să renunțe la abonament. Legea stipulează că o clauză contractuală care nu a fost negociată direct cu consumatorul este considerată abuzivă, mai ales dacă aceasta creează un dezechilibru semnificativ între drepturile și obligațiile părților, în defavoarea consumatorului.

Astfel, dacă nu ai avut posibilitatea de a negocia clauza privind taxa de reziliere, aceasta este considerată abuzivă. Avocații de la Mușat și Asociații subliniază faptul că astfel de clauze nu pot fi impuse unui client fără acordul acestuia, scrie Cumsa.ro.

Deși operatorii nu pot solicita taxa de reziliere, există câțiva pași importanți pe care trebuie să îi urmezi pentru a rezilia corect un contract de telefonie mobilă. În primul rând, trebuie să anunți operatorul cu 30 de zile înainte de intenția ta de a renunța la abonament. Acest termen de preaviz este considerat rezonabil și trebuie respectat.

Notificarea de reziliere poate fi trimisă prin email, fax sau poștă (cu confirmare de primire) pentru a avea dovada că ai notificat operatorul la timp.

Când pot operatorii să ceară despagubiri

Există însă câteva situații în care operatorii de telefonie mobilă pot solicita despăgubiri. Acestea includ cazurile în care ai achiziționat un telefon sau alte accesorii la prețuri promoționale, ai beneficiat de reduceri tarifare speciale sau ai primit servicii gratuite la semnarea contractului. În aceste cazuri, operatorul ar putea solicita o despăgubire pentru perioada nelucrată din contract sau pentru produsele oferite sub formă de promoție.

Dacă ai fost solicitat să plătești taxa de reziliere, chiar dacă perioada contractuală nu s-a încheiat, primul pas pe care trebuie să îl faci este să depui o reclamație la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). În cadrul reclamației, va trebui să descrii situația și să atașezi documentele relevante.

ANPC are la dispoziție 30 de zile pentru a analiza reclamația și a formula un răspuns. Dacă drepturile tale ca și consumator au fost încălcate, autoritatea poate lua măsuri împotriva operatorului.

Un alt aspect important reglementat de lege este dreptul consumatorilor de a se retrage dintr-un contract de telefonie mobilă într-un termen de 14 zile calendaristice, fără a invoca vreun motiv. Aceasta se aplică chiar și atunci când contractul include achiziționarea unui echipament, precum un telefon sau o tabletă.

Termenul de 14 zile calendaristice începe să curgă de la data primirii produsului. Dacă decizi să te retragi din contract în această perioadă, trebuie să returnezi produsul respectiv. De asemenea, operatorul poate solicita plata serviciilor utilizate până la data retragerii din contract.

Citeşte şi: Vouchere alimente Crăciun 2024. Numerele de telefon la care poţi apela dacă nu au intrat banii, dacă ai pierdut cardul sau dacă ai uitat ce sumă ai în cont

DailyBusiness
O categorie de români va primi noi sume de bani de la stat. Banii se vor livra în conturile acestora săptămâna viitoare. Plățile au fost autorizate
Spynews
Cum i-a urat Naomi Hedman "La mulți ani" iubitului ei, Andrew Barabancea, de ziua lui de naștere. Imaginea publicată de vedetă / FOTO
Bzi.ro
Smiley trece printr-o situație dificilă! „Nu v-am cerut și nu vă voi cere niciodată bani!”
Fanatik.ro
Animalul rar care a fost observat pe teritoriul României. Are un obicei ciudat de la care nu se abate niciodată
Capital.ro
Lovitura finală pentru Călin Georgescu. Decizia care se pregătește chiar acum în România
Playtech.ro
Ce să adaugi în aluatul de cozonac ca să crească mare și pufos. Drojdia nu e cel mai important ingredient
DailyBusiness
Noi reguli pentru veniturile din chirii. Plăţile obligatorii care schimbă tot!
Adevarul
Cum va vota la primăvară electoratul lui Călin Georgescu. Trei sociologi explică cum funcționează psihologia maselor
wowbiz.ro
„N-am murit” Discuția halucinantă pe care Nicu Sârghea a avut-o cu doar câteva ore înainte să fie găsit fără suflare în propria casă! Toboșarul trupei Vunk și-a prevestit ultimele clipe din viață?
Spynews
Rețetă tradițională de salată de boeuf pentru Crăciun. Care este cea mai bună carne pentru preparat
Spynews
”Uită-mă, nu mă întorc”. Mario Fresh, mesaj ascuns pentru Alexia Eram! S-a aflat totul despre motivele despărțirii
Evz.ro
Plăcinte de post. Pot fi umplute cu ciuperci, varză sau gem
Ego.ro
Iulia Vântur și-a ”oficializat” relația cu Salman Khan! Părinții au fost acolo!
Prosport.ro
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
kanald.ro
Un român din Spania și-a ucis fosta parteneră în fața copilului lor de doar 3 ani! Gestul neașteptat pe care l-a făcut bărbatul, după crimă: „În sfârșit am făcut-o”
Cancan.ro
O mai știi pe Sexy-Brăileanca?! A ajuns de nerecunoscut. Din ce face bani acum
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea. Adrian Alexandrov a recunoscut: „Adevărul nu aș fi putut să îl spun”
StirileBZI
Se schimbă regulile privind chiriile: Proprietarii vor fi obligați de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
stirilekanald.ro
VIDEO Părinții lui Armando, tânărul șofer care a pierit în cumplitul accident de la Ploiești, se întorc în țară după tragedie: „Mama lui nu ştie că a murit”
substantial.ro
Prețul cafelei arabica atinge un record istoric: maxime nemaivăzute din 1977
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai importantă descoperire științifică în anul 2024: medicamentul care poate salva milioane de vieți