Ce trebuie să ştii despre alimentele afumate şi cum se prepară acestea

Sărbătorile de iarnă se apropie cu paşi repezi, iar gospodinele intră în febra cumpărăturilor şi pregătirilor. Unele dintre cele mai căutate produse sunt alimentele afumate. Pentru a alege cele mai sănătoase bucate afumate este bine să ştiţi câte ceva despre acest proces de producere.
Romania TV
23 nov. 2012, 08:28
Ce trebuie să ştii despre alimentele afumate şi cum se prepară acestea

În cartea sa „Şi noi ce mai mâncăm?”, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi precizează că afumarea este o modalitate de păstrare a alimentelor utilizată pentru a spori conservabilitatea acestora şi pentru a îmbunătăţi mirosul, gustul, culoarea şi aroma produselor.

Din punct de vedere fizico-chimic, fumul este un aerosol care rezultă în urma arderii incomplete a lemnului. Fumul este alcătuit din compuşi organici sub formă de microparticule condensate lichide şi microparticule solide, cum ar fi funingine sau cenuşă.

Procesul de afumare aduce o serie de efecte asupra cărnii şi a preparatelor din carne. Printre acestea se numără acţiunea antioxidantă, acţiunea de îmbogăţire a aromei produsului, cea de colorare a produsului sau acţiunea bactericidă indusă de fenolii şi acizii fumului, în special asupra tulpinilor de Escherichia coli şi Bacillus sp. În acelaşi timp, prin afumare scade PH-ul alimentului şi cantitatea de nitraţi cu aproximativ 25% faţă de stadiu iniţial. În plus, produsul capătă o culoare roşu-cărămizie, iar suculenţa şi frăgezimea acestuia creşte.

În ciuda acestor beneficii, alimentele afumate prezintă şi anumite riscuri pentru sănătate. Cele mai toxice substanţe din fum sunt dioxinele şi hidrocarburile policiclice.

Pe timpuri, strămoşii noştri afumau carnea în pod. Aceasta era pusă pe beţe şi era afumată cu fumul care venea din sobă. În zonele de munte, pentru a se încălzi, oamenii foloseau lemne de fag sau stejar, care prin ardere degajau fum tocmai bun şi pentru procesul de afumare.

O afumare corectă se obţine într-un focar plasat în afara incintei de afumare. Fumul generat în acest focar este colectat şi transmis apoi printr-o ţeavă în spaţiul de afumat. Cercetări recente au demonstrat că temperaturile ridicate ale fumului duc la a­pa­riţia substanţelor can­ce­ri­ge­ne, de aceea este indicat fu­mul rece care are mai puţine substanţe nocive.

De reţinut este faptul că pentru afumare nu se foloseşte altceva în afară de lemne. Arderea cărbunilor sau a produselor din plastic şi cauciuc generează substanţe toxice.

Se recomandă să nu se exagereze totuşi cu consumarea produselor afumate. În cazul copiilor cu vârste de până la 7-8 ani, aceste produse sunt in­terzise, deoarece stomacul micuţilor le digeră foar­te greu.

DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Șase zodii primesc sprijin total și binecuvântare divină în Joia Mare. Berbecii și Leii renasc din propria cenușă
Capital.ro
Se interzic plățile? Anunț pentru toți românii cu carduri Visa și Mastercard: Pentru orice eventualitate...
Playtech.ro
Concediu de creștere copil. Cum poţi fi sancţionat de stat pentru acest ajutor primit
DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Adevarul
Imagini tulburătoare din locuința lui Gene Hackman și a soției sale, făcute publice de autorități: mizerie, șobolani și urme de sânge
wowbiz.ro
Ultimele imagini cu Rareș Ion, prietenul lui Vlad Pascu, înainte de a fi găsit mort în casă. Tânărul de 20 de ani s-a filmat într-o ipostază tulburătoare
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Metoda simplă de uscat haine. Procesul e surprinzător
Ego.ro
EXCLUSIV Dana Roba, planuri nebunești cu iubitul, de Paște! ”Am să-i arăt...”
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
kanald.ro
Un al treilea angajat a fost găsit mort la Spitalul Sf. Spiridon din Iași. Bărbatul, în vârstă de 54 de ani, lucra la Terapie Intensivă
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă permisul de conducere auto. Ordin direct de la UE. Cine sunt șoferii care trebuie să-l înlocuiască
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Noi detalii ies la iveala in cazul celor doi tineri rezidenti, de la Spitalul Sfantul Spiridon, din Iasi, care s-au stins unul dupa celalalt…. Dezvaluirile facute de colegii lor de la spital
MediaFlux
O nouă reformă a pensiilor. Schimbare majoră pentru toți pensionarii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Semnificațiile zilei de azi: Miercurea Trădării, ziua în care iubirea a fost vândută pe 30 de arginți