Copiii pot fi încăpăţânaţi, impulsivi şi morocănoşi. Cel puţin aşa se vede din afară. Pentru copii, însă, acest comportament este, de fapt, un mijloc de a învaţă cum să se descurce în complicata lume a adulţilor. Au multe idei (nu toate bune), însă nu pot sa le facă pe toate. Ei văd că adulţii pot face o mulţime de lucruri interesante cu care ei nu se pot descurca (sau nu sunt lăsaţi să o facă). Crizele de tantrum sunt o forma de manifestare şi exprimare a neputinţelor lor.
Crizele de tantrum sunt ca un scurtcircuit emoţional care împiedică copilul să se oprească. Încercările de a-l ameninţa, mitui sau de a te înţelege cu el nu vor avea efecte. Cu toate acestea, nici să renunţi nu este o soluţie (îl vei obişnui să facă aceste crize în mod intenţionat). Şi atunci ce trebuie făcut? Răspunsul este simplu: “prevenţie”, spun specialiştii de la Todayparents.com. Poţi încerca prevenirea crizelor de tantrum.
De exemplu, dacă ştii că vrea neapărat un obiect care poate fi periculos pentru sănătatea lui, atunci ia acel obiect. Nu-l mai lăsa la vedere. De asemenea, un copil obosit, înfometat, plictisit sau, dimpotriva, prea stimulat, poate ceda nervos foarte repede.
Cum previi crizele de tantrum
Copiii, în special cei mici, simt totul foarte intens. Ei nu au resursele interioare de a stăpâni emoţiile, oricât de mici ar fi ele. Şi atunci, când simt nevoia de a face ceva sau atunci când vor ceva, nevoia respectivă se transformă într-o adevărată pasiune ce ar trebui “rezolvată” atunci.
Citeşte continuarea pe Sfatulparintilor.ro.