Ce trebuie să ştii despre medicamente

Este greu de imaginat cum ar fi viața noastră fără medicamente. Vitale pentru tratamentele bolilor cronice, acestea sunt necesare și în numeroase probleme de sănătate acute. Indiferent pentru ce urmezi terapii medicamentoase, reține că acestea au efecte adverse și că pot face mai mult rău decât bine atunci când nu ții cont de unele aspecte.
Romania TV
14 dec. 2017, 08:03
Ce trebuie să ştii despre medicamente

De la substanțe la pastile

Începând de la primele doftorii prescrise în secolul al XVIII-lea bolnavilor din spitale și până la medicamentele inovatoare din zilele noastre, s-au făcut progrese remarcabile în industria farmaceutică.

Medicamentele sunt, așa cum știm, substanțe sub diverse forme de prezentare (comprimate, siropuri, picături etc.), care sunt folosite pentru a trata sau ameliora o boală ori un simptom. În vreme ce primele doftorii aveau la bază plante medicinale sau compuși de origine minerală sau animală, la sfârșitul secolului al XIX-lea a început să se dezvolte industria farmaceutică. Inițial, existau în jur de 20 de molecule de sinteză, pentru ca numărul acestora să crească simțitor.

Procesul de fabricare a unui medicament este complex, dar și costisitor pentru compania producătoare. Astfel, înainte de a fi puse pe piață, medicamentele sunt studiate atent de o echipă de specialiști, ale căror cercetări se concentrează pe găsirea celei mai bune formule. Pot trece și 10-15 ani de la găsirea acestei formule și până când un medicament este produs și distribuit în farmacii.

Citeşte şi Vitamine scumpite cu 800%. Măsura revoltătoare luată de un producător de medicamente

Alte 2 etape importante în traseul unui medicament sunt obținerea unui brevet care oferă dreptul de proprietate asupra invenției și studiile clinice, prin care se verifică eficiența unui produs farmaceutic, precum și efectele sale secundare.

Ce conține un medicament

În componența oricărui medicament intră una sau mai multe substanțe active, care dau efectul terapeutic. La acestea se adaugă și alți compuși, care le intensifică acțiunea sau le atenuează efectele adverse, precum și excipienți (completează gustul sau forma), conservanți, stabilizanți și antiagreganți.

Cu sau fără rețetă?

Pentru că pot avea efecte adverse grave dacă sunt administrate incorect, unele medicamente se iau doar pe bază de rețetă. Printre acestea, se numără antibioticele, somniferele și tranchilizantele. Altele se pot cumpăra și fără o prescripție medicală.

Este vorba despre medicamentele OTC (Over the Counter), cele mai frecvente din această categorie fiind cele pentru tratarea simptomelor alergiilor sau ale răcelilor (care scad febra sau care combat tusea), antiacidele, antidiareicele, laxativele, suplimentele alimentare (vitamine, minerale), antiinflamatoarele și analgezicele. De asemenea, se pot lua fără rețetă și medicamente indicate pentru buna funcționare a sistemului cardiovascular și respirator. Cu toate că se eliberează fără rețetă, aceste medicamente pot avea reacții adverse, pe care cel care le ia trebuie să le cunoască.

Genericele, mai avantajoase ca preț

Un medicament generic este echivalentul terapeutic al celui original, al cărui brevet a expirat. Produsul generic are aceleași asemănări cu medicamentul de bază în ceea ce privește eficacitatea, modul de administrare, siguranța și substanța activă. În plus, prezintă și avantajul prețului, putând fi mai ieftin cu până la 90% față de produsul original.

Costul mai mic este justificat prin faptul că nu se mai investesc bani în cercetare, ci doar în studii de bioechivalență (produsul generic și cel original au aceeași disponibilitate a substanței active în organism în momentul în care medicamentul e administrat în aceeași doză).

De reținut!

Denumirea chimică internațională (DCI) este numele științific al compușilor medicamentoși, iar cea comercială este numele înregistrat și patentat de compania farmaceutică pentru un produs.

Află cum să ai parte de relaxare iarna asta AICI 

DailyBusiness
O autostradă spectaculoasă va lega Comarnic de Brașov, cu investiții de 4 miliarde de euro!
Spynews
Ce s-a întâmplat, de fapt, înainte ca Silviu Prigoană să fie declarat decedat. Un martor a povestit în amănunt ce a pățit fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu
Bzi.ro
Loredana Groza a pozat în lenjerie intimă excentrică! Reacțiile au fost extrem de dure: „La vârsta ei este dezgustător!” – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Cum se face cea mai scumpă cafea din lume. E obținută din excrementele unui animal ciudat
Capital.ro
Sancțiune iarna pentru șoferi. Amendă chiar FĂRĂ anvelope de vară. Îți confiscă și certificatul de înmatriculare
Playtech.ro
Elena Udrea iese din închisoare? Familia abia o așteaptă acasă, ce decizie au luat magistrații.
DailyBusiness
Inflația atinge 4,7% în România! Serviciile explodează cu 7,6% în doar un an!
Adevarul
Patru țări europene ar putea fi următoarele pe lista lui Vladimir Putin
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Silviu Prigoană a murit! Fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu s-ar fi înecat cu mâncare într-un restaurant
Spynews
Scandal între Vlad Pascu și judecător, la ultimul proces! Ce l-a deranjat pe magistrat, după ce șoferul drogat a cerut arestul la domiciliu
Evz.ro
Manevra Heimlich: Primul ajutor atunci când o persoană se sufocă din cauza unui corp străin. Video
Ego.ro
Anamaria Prodan, de nerecunoscut. Brunetă și machiată strident, la nunta cu fostul soț FOTO
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
A murit Silviu Prigoană, într-un restaurant din Bran! Afaceristul a căzut pe podea în timpul mesei
Cancan.ro
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Șoc în lumea tenisului. Simona Halep a renunțat
StirileBZI
Toți românii cu mașini second-hand trebuie să știe asta: Acest document este obligatoriu de la 1 decembrie 2024
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Declarația șocantă a unui martor care a văzut cum a murit Silviu Prigoană!
substantial.ro
Liderul AUR, George Simion, acuzat de legături cu serviciile rusești
MediaFlux
Șeful CASEI de PENSII anunță MAJORAREA PENSIILOR. Cu CÂT se MAJOREAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
A murit Silviu Prigoană… la numai 61 de ani