Dintre toate legumele, soia are proteine de cea mai înaltă calitate, apropiată de cea a proteinelor de provenienţă animală. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care soia poate înlocui cu succes carnea, mai ales în perioada postului. De asemenea, soia conţine şi grăsimi sănătoase polinesaturate Omega-3, fibre alimentare solubile şi insolubile, minerale (calciu, magneziu, potasiu, fier, sodiu) şi vitamine (A, B1, B2, C, D, E) şi enzime.
Un alt motiv pentru care soia este un aliment sănătos este protecţia faţă de unele tipuri de cancer (mamar, de prostată), graţie izoflavonoidelor din componenţa lor.
Cu toate că este considerat un aliment-minune, studiile din ultimii ani recomandă precauţie faţă de consumul de soia. În timp ce beneficiile cardiovasculare şi metabolice ale produselor din soia (mai ales a uleiului) au fost bine documentate, avantajele în menopauză şi osteoporoză nu sunt susţinute de dovezi suficiente. De asemenea, fitoestrogenii (hormoni vegetali) ar produce dezechilibre endocrine, au semnalat unele cercetări.
Există reţineri şi faţă de consumul de soia modificată genetic, cu toate că nu există studii care să arate că aceasta ar fi nocivă.
Alege produsele cât mai puţin prelucrate
Chiar dacă sunt pe bază de soia, unele produse precum parizerul, salamul sau crenvurştii şi pateurile de soia conţin şi E-uri nocive, de aceea este bine să le eviţi. Pentru a beneficia de efectele benefice, consumă soia cu moderaţie şi, mai ales, alege produsele cât mai puţin prelucrate: boabele, laptele, făina şi germenii.
„Soia poate fi integrată uşor într-o alimentaţie echilibrată, putând fi utilizată şi sub forma unor produse lichide (laptele de soia), mâncăruri gătite (tocăniţe ce pot fi preparate sănătos) şi produse uşor asezonabile în cadrul unor mese mai consistente sau mai uşoare (tofu, ca şi componentă a salatelor sau în cadrul unui mic dejun)”, explică medicul diabetolog-nutriţionist Adrian Copcea.
Citeşte şi Dieta cu soia, slabesti 3 kilograme in 15 zile
Iată cum o prepari corect!
Fierberea sau coacerea sunt cele mai bune moduri de preparare a produselor din soia. Granulele, cuburile şi boabele din soia se înmoaie în apă timp de două ore, după care se fierb şi se folosesc la ciorbe, tocăniţe, în sarmale şi chiftele.
„Sortimentul edamam, respectiv boabe de soia culese proaspete, şi, în general păstrate prin congelare, poate fi utilizat prin fierbere sau la abur, în supe şi salate (mai frecvent în Asia decât în Europa). Soia uscată şi soia cea granulată se prepară prin fierbere şi pot fi utilizate în supe sau garnituri. Boabele de soia mature se prepară asemănător cu mazărea boabe”, spune medicul Adrian Copcea.
În niciun caz, nu consuma soia în stare crudă, deoarece nu poate fi digerată de organism din cauza unor antienzime pe care le conţine. Prin preparare termică, aceste autoenzime se distrug, prin urmare soia poate fi asimilată de organism.
Poţi face lapte de soia acasă
Laptele de soia se poate prepara uşor şi acasă. Se lasă la înmuiat în apă, peste noapte, o cană cu boabe de soia. După ce se strecoară, boabele se pun în blender cu o cantitate dublă de apă. Pasta obţinută se strecoară printr-un tifon curat, după care se fierbe un sfert de oră. Pentru aromă, se pot adăuga vanilie sau cacao. Tofu se prepară cu ajutorul laptelui de soia, în care se adaugă puţină zeamă de lămâie, care ajută la coagulare, după care se strecoară printr-un tifon.
Citește mai multe despre laptele de soia