Ce trebuie să ştii despre TRANSPIRAŢIA EXCESIVĂ şi ANTIPERSPIRANT. Sfaturi de la dermatolog

Transpiraţia este un fenomen perfect normal, însă pentru mulţi oameni activitatea glandelor sudoripare poate fi excesivă, ceea ce duce la disconfort.
Marilena Vili
09 iun. 2013, 05:03
Ce trebuie să ştii despre TRANSPIRAŢIA EXCESIVĂ şi ANTIPERSPIRANT. Sfaturi de la dermatolog

Chiar dacă vara este abia la început din punct de vedere calendaristic şi România este încă sub „asediul” ploilor, zilele toride nu sunt tocmai departe. Şi pentru că an de an avem de a face cu temperaturi tot mai ridicate, este bine să ştim cum să combatem transpiraţia care ne poate face să ne simţim atât de inconfortabil.

Ce este transpiraţia şi când trebuie să ne îngrijoreze aceasta

Transpiraţia este un lichid sărat, transparent, produs de glandele noastre sudoripare pentru a regla temperatura corpului uman. Aceste glande acoperă aproape toată suprafaţa organismului, mai puţin buzele, areolele mamare sau organele genitale externe”, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, medicul dermatolog Sebastian Pop.

În ceea ce priveşte transpiraţia excesivă a palmelor şi tălpilor, medicul a explicat: „De regulă activitatea glandelor sudoripare de pe suprafaţa palmelor, a plantelor (talpa piciorului n.r.) sau în zona axilară este mai crescută şi creşte mai ales în timpul activităţilor sportive sau în cazul unei activităţi emoţionale intense. Există situaţii în care transpiraţia poate fi excesivă fără a avea o semnificaţie patologică. Hipersudoraţia apare şi în situaţia în care există oscilaţii ale unor hormoni, precum în menopauză sau a hiperactivităţii sistemului nervos simpatic, în hipertiroidie sau alte boli metabolice precum diabetul. Acesta este şi motivul pentru care, în situaţia în care o persoană constată că transpiră excesiv, va trebui în primul rând să consulte un medic„.

Adesea, mulţi oameni se plâng de transpiraţie excesivă în timpul somnului. Potrivit medicului dermatolog, acest lucru nu reprezintă un semn de îngrijorare.

În general în timpul somnului există o activitate crescută a sistemului nervos simpatic şi persoanele pot transpira excesiv fără nicio semnificaţie patologică„, subliniază Sebastian Pop.

Tratamente împotriva transpiraţiei excesive

Tratamentele împotriva transpiraţiei variază în funcţie de zona care transpiră mai abundent şi de cauzele care provoacă hipersudoraţia. Acestea pot merge de la tratamente cu soluţii ce conţin aluminiu, la iontoforeză şi chiar la intervenţii chirurgicale. Cea mai eficientă metodă este, însă, infiltrarea cu botox.

În momentul în care medicul exclude o suferinţă hormonală sau o boală care să necesite un tratament medicamentos sau chiar chirurgical, tratamentele se vor face în funcţie de zonele unde această transpiraţie excesivă sau hiperhidroză este deranjantă. De regulă se tratează zona axilară, palmele şi plantele. Tratamentele includ aplicarea de soluţii locale ce conţin aluminiu, iontoforeză pentru palme şi plante, intervenţii chirurgicale care să blocheze hiperactivitatea sistemului nervos. Cea mai eficientă metodă de a trata hiperhidroza în zona axilară, a palmelor şi a plantelor este infiltrarea cu botox, substanţă care nu are efecte sistemice şi blochează activitatea nervoasă la nivelul glandelor sudoripare, fără a afecta transpiraţia în celelalte zone ale corpului. Este un tratament care se face uşor şi care se repetă o dată sau de 2 ori pe an”, a explicat, pentru ROMÂNIATV.NET, medicul dermatolog.

„Remedii naturale (împotriva transpiraţiei n.r) nu există, dar un consum redus de substanţe precum cafea sau băuturi energizante şi a mâncărurilor extrem de condimentate, previn o transpiraţie excesivă”, adaugă medicul.

Cum ne alegem antiperspirantul şi cât de sănătos sau dăunător este acesta

Potrivit dermatologului Sebastian Pop, „antiperspirantele pot cauza dermatite de contact la persoanele predispuse (alergice), iar dacă nu conţin clorhidrat de aluminiu nu sunt întotdeauna foarte eficiente. S-a vehiculat ipoteza că aluminiul poate fi dăunător sau chiar cancerigen, dar această ipoteză nu este susţinută de Agenţia Americană pentru Medicamente şi Alimente „FDA”, iar până în prezent nu au existat cazuri de cancer sau cancer mamar cauzate de folosirea în exces a deodorantelor”.

Antiperspirantul trebuie să aibă un ph acid 5.5 pentru a nu dăuna pielii. În plus, dacă acesta conţine clorhidrat de aluminiu va fi mai eficient.

Ca şi orice substanţă aplicată pe piele ar trebui să aibă un ph acid, aproximativ 5.5, pentru a nu dăuna barierei acide de la suprafaţa pielii, să conţină cât mai puţine parfumuri şi să hidrateze suprafaţa pielii. Clorhidratul de aluminiu asigură o eficienţă crescută a deodorantului. Dacă ne ştim alergici la anumite substanţe e bine să citim întotdeauna ce conţine antiperspirantul, pentru a evita dermatite de contact”, a precizat, pentru ROMÂNIATV.NET, medicul Sebastian Pop.

Un moment bun de a aplica antiperspirantul este după duş/baie şi în mod special înainte de activităţi sportive sau emoţionale intense sau când temperaturile sunt ridicate.

DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce conține untul Deluxe de la Lidl, de fapt. Mulți români îl cumpără, în special când e la ofertă, dar puțini citesc și eticheta
Capital.ro
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Playtech.ro
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
DailyBusiness
Guvernul a promis! Strategia națională 2025-2035 ar elimina complet sărăcia energetică!
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
Temperaturi atipice în următoarele patru săptămâni. O iarnă cum n-a mai fost de mult
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat seismul
Cancan.ro
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi obligați
StirileBZI
Cu cât vor creşte pensiile de la 1 ianuarie 2025: Ce anunţ a făcut Simona Bucura-Oprescu
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale
substantial.ro
Execuție prin inhalare de azot în Alabama: A treia utilizare mondială a acestei metode
MediaFlux
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciolacu a descoperit secretele covrigilor de Buzău: din a câta încercare i-a ieșit?