Ce trebuie să știm când cumpărăm o mașină nouă. În primul rând, decideţi ce tip de autoturism aveţi nevoie. Faceți o listă cu cele mai importante cerințe: cât de des aveţi pasageri sau dacă aveți lucruri voluminoase de transportat. Aşa vă daţi seama dacă vă trebuie un SUV sau o mașină break.
Citește și: Ce trebuie să faci dacă rămâi blocat iarna cu maşina pe câmp. Sfaturi de condus iarna de la Titi Aur
În al doilea rând, gândiți-vă dacă doriți un vehicul cu motor pe benzină sau diesel, hibrid sau electric. Un factor foarte important este stabilirea bugetului. Trebuie să vă gândiți bine dacă o puteți cumpăra cu banii jo, sau dacă aveți nevoie să apelați la rate. Calculați cât ați putea aloca avansului, care este rata pe care v-o permiteți și nu uitați de costurile întreținerii.
Mergeți la un test drive pentru a observa detalii importante, ca de exemplu spațiul suficient sau limitat pentru picioare.
Parcurgeți toate detaliile tranzacției, citiți înainte să semnați documentele. Stabiliți data de livrare și menționați în contract ce se întâmplă în cazul unei întârzieri. Chiar dacă mașina este nouă, verificați roțile și caroseria, uitați-vă să nu aibă mici zgârieturi sau lovituri.
V-ați întrebat vreodată cum e cel mai bine să vă parcați mașina atunci când ninge? Există un truc foarte folositor de care ar trebui să țină cont toți șoferii. Ei bine, mulți întâmpină dificultăți la parcarea autoturismului atunci când ninge. Șoferii consideră că parcarea cu fața e mai comodă, dar atunci când e zăpadă așternută pe jos nu e deloc cea mai simplă variantă.
Când parcați mașina într-un loc în care rămâne peste noapte sau mai multe ore, e de preferat să vă gândiți bine cum alegeți să faceți acest lucru. Anvelopele de iarnă sunt proiectate să aibă aderență maximă atunci când mașina merge în față. O parcare făcută greșit vă va pune în situații complicate, cum ar fi patinatul anvelopelor atunci când mașina iese din parcare cu spatele.
Tocmai pentru a evita acest lucru și pentru a vă face munca mai ușorară, puteți ca pe timp de iarnă să încercați să vă parcați mașina cu spatele. Legea spune că utilizarea anvelopelor de iarnă e obligatorie unde partea carosabilă e acoperită cu zăpadă.
Potrivit Codului Rutier, șoferii care ies în trafic cu masinile pline de zăpadă riscă să primească amenzi drastice. Așadar, dacă sunt prinși în trafic cu mașinile nedeszăpezite, adică cu zăpadă pe plafon sau pe lunetă, șoferii pot primi până la 2.900 de lei amendă.
Codul Rutier prevede ca toate mașinile să fie complet curățate atunci când sunt scoase în trafic, altfel șoferii riscă de la 9, până la 20 de puncte amendă sau între 1.300 și 2.900 de lei. Mai mult, dacă circulă cu mașinile acoperite de zăpadă, bucăți de zăpadă de pot desprinde de pe plafon sau lunetă și îi pot afecta pe ceilalți participanți la trafic.