Ce trebuie să știți dacă vă cumpărați porc crescut la țară pentru masa de Crăciun

Porcul de la țară nu mai poate fi vândut și transportat oricum, ci doar în anumite condiții, mai ales că un nou focar de pestă porcină a fost descoperit recent la cel mai mare producător de carne de porc din România, în Timiș.
Alina Costache
09 nov. 2022, 18:28
Ce trebuie să știți dacă vă cumpărați porc crescut la țară pentru masa de Crăciun
Pixabay

Românii de la oraș care vor să cumpere porc de la țară pentru masa de Crăciun, trebuie să știe că acum există o procedură clară, în ceea ce privește comercializarea și transportul porcilor vii.

Totul de face legal, doar în anumite condiții, explică șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș, Flavius Nicoară.

Procedura pe care trebuie să o respecte cei care vor să cumpere porc de la țară

Spre exemplu, dacă o persoană din Timișoara vrea să cumpere, de la un localnic din Chizătău, un porc pe care să îl taie acasă, de Crăciun, trebuie să urmeze o procedură clară.

Este obligatoriu ca localitatea din este transportat porcul să nu se afle în zona de protecție sau de siguranță instituită din cauza pestei porcine. În acest caz, mișcarea de animale vii este strict interzisă. O a doua condiție este ca porcii din curtea gospodarului care vinde animalul să fie identificați (să aibă crotalii).

Citiți și: EXCLUSIV| Petre Daea, anunț despre alimentele de sărbători: ”Fiți liniștiți că mâncăm și porci de Crăciun”

„Medicul veterinar trebuie să fie anunțat de cel care vinde, cu 24 de ore înainte, că intenționează să vândă un porc. Acesta se deplasează, verifică starea de sănătate a animalului și întocmește niște documente de mișcare. Cel care cumpără e obligat să aibă un cod de exploatație valid. Se face documentul de mișcare și se mută porcul din codul RO de la Chizătău în codul RO de la Timișoara. Transportul trebuie făcut cu o mașină autorizată sanitar-veterinar și dezinfectată, cu dovada dezinfecției”, a mai arătat Nicoară.”, a explicat șeful DSVSA Timiș, conform Adevărul.

Ce trebuie să știți dacă vreți să cumpărați un porc crescut la țară

Pentru a evita procedurile de transport a animalelor vii, orășenii care vor să cumpere un porc crescut la țară se pot înțelege cu crescătorul de la sat pentru a tăia porcul în gospodăria vânzătorului, urmând ca animalul să fie transportat, tranșat, la oraș.

”Poate să taie porcul (n.red. crescătorul) acolo, dar pentru consum propriu. El nu este unitate autorizată pentru abatorizare ca să poată să sacrifice și să vândă carcasa”, a declarat Nicoară.

În ce condiții poate fi transportat la oraș porcul sacrificat la țară

Același porc, tăiat și tranșat la țară, poate fi, însă, transportat la oraș, dacă beneficiarul final face parte din familia crescătorului.

„Este altceva. Puteți tăia porcul, faceți parte din familie. Așa spune și legea. Este pentru consum propriu și familial. Dacă a fost sacrificat porcul în curtea familiei dumneavoastră și porcul este al familiei dumneavoastră, puteți să vă duceți liniștit carnea acasă (n.red. – la oraș), cu condiția verificării sanitar-veterinare (examen trichineloscopic și toate celelalte)”, a mai precizat șeful DSVSA Timiș.

Citiți și: Vin ajutoare pentru milioane de români, 24 kg de alimente. Românii primesc carne de porc şi gem dietetic de Sărbători
 

 

 

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Parcul din România care se va transforma de Paște 2025. Sunt așteptați turiști din toate colțurile țării pentru a vedea carnavalul
Capital.ro
România a pierdut o legendă. A fost unul dintre cei mai iubiți români. Nu-l vom uita niciodată
Playtech.ro
Imagine rară cu copiii lui Nicolae al României și ai Alinei Binder. Ce mari au crescut Alexandra și Mihai
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Fost consilier al președintelui Zelenski: „România trebuie să construiască un bloc est-european ce poate rezista valurilor care vin”
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Toți vorbesc de noul El Dorado răsărit lângă București. Are o singură mare problemă
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Peste 20 de persoane au murit în urma unui incendiu la un azil de bătrâni, în China
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare artist. NU va mai fi nimeni ca el. Va rămâne veșnic în inimile românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Nu spalati rufele la aceasta temperatura: Greseala pe care multe gospodine o fac cand folosesc masina de spalat.
MediaFlux
Decizia lui Trump intră în vigoare! Război total și prăbușirea piețelor internaționale
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Furtul de lemne! Metoda cea mai utilizată, potrivit unui activist de mediu