Ce trucuri folosesc restaurantele fast-food pentru a ne face să mâncăm mai mult

De la mărimea porţiilor până la mirosul din restaurant, lanţurile fast-food folosesc o serie de trucuri pentru a se asigura că cei care le trec pragul vor consuma cât mai mult posibil.
Iulian Tudor
14 ian. 2014, 11:48
Ce trucuri folosesc restaurantele fast-food pentru a ne face să mâncăm mai mult

Un studiu recent arată că epidemia obezităţii ar putea să fie o problemă mult mai serioasă decât se prevedea în trecut, din cauza faptului că oamenii de ştiinţă nu luau în calcul greutatea pe care o acumulăm odată cu vârsta, potrivit Mediafax.

În 2008, peste 1,5 miliarde de oameni erau clasificaţi ca fiind supraponderali, iar în jur de 500 de milioane erau obezi. În Europa, rata obezităţii variază între 8% din populaţie în România şi 23% în Regatul Unit, în timp ce în Statele Unite ale Americii, în jur de 60% dintre persoane sunt supraponderale sau obeze, bolile asociate cu aceste probleme de greutate cauzând în jur de 300.000 de decese anual.

Oamenii de ştiinţă consideră că epidemia obezităţii la nivel global este cauzată, în primul rând, de alimentaţie şi, în ciuda tututor avertismentelor din partea specialiştilor, oamenii sunt convinşi de trucurile restaurantelor de tip fast-food să le consume produsele.

CITEŞTE ŞI: Un bărbat a slăbit 45 de kilograme mâncând numai de la McDonald’s, apoi a devenit atlet

Dieta vizuală

Un studiu realizat de Brian Wansink, de la Universitatea Illinois, a analizat legăturile dintre felul în care produsele sunt prezentate şi cantitatea pe care clienţii o mănâncă. „Pe lângă foame, oamenii decid să mănânce pentru că văd mâncarea, pentru aspectul social al mâncatului (ca să fie cu alte persoane), sau pur şi simplu pentru că nu au altceva de făcut„, spune Wansik. Restaurantele încearcă să profite de acest lucru şi să atragă clienţii prin poziţionare şi prin felul în care sunt amenajate.

În primul rând, fast-food-urile sunt amplasate în zone aglomerate sau în centre comerciale, pentru ca oamenii să mănânce atunci când se duc undeva sau când fac cumpărături, chiar dacă nu le e foame. În al doilea rând, restaurantele folosesc imagini cu produsele lor, pentru a-i face pe potenţialii clienţi să creadă că le e foame. Pentru a profita de componenta socială a mâncatului, fast-food-urile au amplasat mese şi scaune, astfel că oamenii se pot întâlni, pot discuta, având astfel tendinţa să rămână mai mult şi să consume şi alte produse.

Sunete şi mirosuri

Mirosul din restaurant poate să influenţeze cantitatea de mâncare consumată, prin îmbunătăţirea gustului. Fast-food-urile profită de acest lucru prin folosirea unor arome artificiale, dar şi prin faptul că obligă clienţii să stea la coadă, în loc să fie serviţi la masă. Astfel, persoanele din faţă vor trece cu produsele achiziţionate pe lângă ceilalţi, care vor vedea şi vor mirosi mâncarea, fiind predispuşi să comande mai mult.

Şi muzica are un efect important asupra cantităţii pe care o mâncăm. Studiile arată că melodiile lente, în surdină, încurajează clienţii să petreacă mai mult timp într-un anumit loc, astfel că aceştia au tendinţa să comande mai multe produse. Acesta este motivul pentru care restaurantele de tip fast-food folosesc în general muzică pop, în surdină, şi nu melodii dance sau techno.

Comoditatea

Oamenii preferă comoditatea şi apreciază restaurantele fast-food pentru uşurinţa şi rapiditatea cu care poţi comanda şi mânca. Pentru a profita de acest lucru, fast-food-urile au deschis ghişee drive-through, unde mâncarea poate fi comandată fără ca cel care cumpără să părăsească măcar maşina. Din acelaşi motiv au fost introduse şi meniurile, clienţii având posibilitatea să cumpere un fel principal, o băutură şi un desert, rapid, comandând un singur lucru. Aceste tactici nu au rolul de a ajuta consumatorii, ci de a-i face să consume mai mult. Studiile arată că una dintre principalele influenţe asupra consumului de mâncare este exercitată de uşurinţa accesului. Aceasta se referă la efortul necesar pentru a obţine mâncare şi cât de uşor se poate mânca. Fast-food-urile sunt poziţionate perfect din acest punct de vedere, servind mâncarea foarte rapid şi într-un fel în care e uşor de consumat, învelită în hârtie, fără a necesita farfurii sau tacâmuri.

Modificarea percepţiei asupra mărimii porţiilor

Meniurile sunt o altă tactică pusă la punct pentru a face clienţii să consume mai mult. În timp ce aceştia cred că economisesc bani, cumpără de fapt produse de care nu au nevoie şi pe care nu le-ar fi achiziţionat dacă nu erau incluse în preţul altora. Studiile arată că, dacă primesc mai multe produse la un preţ similar, oamenii au tendinţa să le mănânce, chiar dacă nu aveau de gând, iniţial. Spre exemplu, dacă primesc şi cartofi prăjiţi alături de un hamburger, cei mai mulţi vor mânca ambele produse, deşi s-ar fi săturat cu unul dintre ele.

Felul în care porţiile sunt servite încurajează de asemenea consumul în exces. O găletuşă de bucăţele de pui, spre exemplu, va fi consumată în întregime, fiind considerată o singură porţie. Dar dacă aceeaşi cantitate de mâncare este împărţită în trei găletuşe, spre exemplu, clienţii sunt mult mai puţin predispuşi să o consume pe toată. „Studiile arată că oamenii mănâncă mai puţin dacă primesc mai multe porţii mici, decât dacă primesc o singură porţie mare. Acest fapt se poate datora punctelor de oprire, la trecerea de la o porţie la alta, când cei implicaţi trebuie să decidă dacă vor să continue sau nu”, afirmă Wansink.

Consumul în exces, noua normă

Restaurantele de tip fast-food îşi vând produsele într-o varietate de mărimi, dar sugerează clienţilor să aleagă varianta cea mai mare. Aşa cum am amintit mai sus, un client care cumpără o porţie mare va avea tendinţa să o consume, chiar dacă nu îi mai e foame. Astfel, fast-food-urile au făcut ca porţiile mari, „extra”, să pară varianta obişnuită, normală, porţiile mici fiind pentru situaţii excepţionale.

„Pentru cei mai mulţi dintre indivizi este greu să determine cât de mult ar trebui să mănânce şi să bea, o monitorizare continuă şi atentă a lucrurilor pe care le consumăm fiind percepută ca o corvoadă. Astfel, oamenii se bazează pe porţii standard, pe norme, iar fast-food-urile au ridicat ştacheta foarte mult”, spune Wansink.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
Playtech.ro
Amendă de peste 4.000 de lei pentru românii care transportă în mașină animalele de companie și nu respectă aceste reguli. Ce prevede Codul Rutier 2025
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Ce urmează după zilele de ger. Primăvara, ceva mai aproape
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
EL e șoferul de 19 ani care a ucis-o pe Diana, din Câmpia Turzii? Făcea liniuțe pe șosea cu doi tineri în mașină
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Femeie cercetată pentru rele tratamente aplicate minorului după apariția unui clip controversat
MediaFlux
Se dau 7.000 de LEI pe LUNĂ timp de 36 de LUNI! Cine va BENEFICIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!