CE: Una dintre principalele provocări pentru România este accelerarea ritmului reformelor structurale

Comisia Europeană consideră că principalele provocări cu care se va confrunta România sunt accelerarea ritmului reformelor structurale pentru a îmbunătăți competitivitatea și a extinde creșterea, formarea capacităților de cercetare publică pentru a dezvolta noi surse de creștere prin cercetare și inovare pe termen mediu și utilizarea mai bună a fondurilor structurale pentru a crește investițiile, inovația și gradul de ocupare.
Alina Costache
26 feb. 2015, 18:03
CE: Una dintre principalele provocări pentru România este accelerarea ritmului reformelor structurale

În Raportul de țară pe 2015 pentru România, publicat joi, Comisia Europeană salută progresele realizate de țară în ceea ce privește reducerea deficitului bugetar, eliminarea creditelor neperformante și liberalizarea prețurilor la gaze, dar atrage atenția că numeroase reforme privind privatizările, restructurarea companiilor de stat, guvernanța companiilor de stat și pensiile au stagnat.

‘Deficitul pe 2014 este în linie cu obiectivele programului, bugetul pe 2015 prevede un deficit structural de 1% din PIB, procesul de curățare a creditelor neperformante progresează iar liberalizarea prețurilor la gaze pentru consumatorii non-casnici va intra în vigoare din 2015. Cu toate acestea, diferite reforme au stagnat, inclusiv privatizările, restructurarea companiilor de stat, modificarea legislației privind „covered bonds” (obligațiuni ipotecare — n.r.), înființarea de tribunale specializate pentru cazuri care privesc termenii contractuali incorecți, transparență în stabilirea salariului minim, egalizarea vârstei de pensionare a bărbaților și femeilor și îmbunătățirea mediului de afaceri. În plus, progresele realizate în guvernanța companiilor de stat sunt în pericol, iar precedentele reforme ale pensiilor sunt amenințate de reintroducerea ‘pensiilor speciale’. Au fost progrese limitate în simplificarea politicilor destinate eficienței energetice, integrării rețelelor energetice transfrontaliere iar liberalizarea prețurilor energetice pentru gospodării a fost amânată’, se arată în documentul citat.

Potrivit CE, în sectorul financiar stabilitatea a fost păstrată dar rămân în continuare vulnerabilități interne și externe. Băncile rămân vulnerabile la evoluțiile negative din zona euro.

Pe de altă parte, Comisia Europeană atrage atenția asupra faptului că politica fiscală este mai degrabă instabilă iar frecventele modificări ale sistemului de taxe contribuie la instabilitatea mediului de afaceri.

Comisia Europeană (CE) a decis miercuri să demareze procedura de dezechilibru macroeconomic pentru România și Portugalia, două din cele 16 țări identificate în luna noiembrie 2014 că înregistrează dezechilibre economice. În total, 16 țări europene au deschisă procedura de dezechilibru macroeconomic, în diferite faze. În urma deciziei Comisiei Europene, România a fost plasată în faza a doua din cele cele șase ale procedurii de dezechilibru macroeconomic.

Comisia va prezenta recomandările sale Consiliului European și se așteaptă să fie discutate la reuniunea miniștrilor Ecofin din luna martie. Tot în luna martie, Comisia va organiza o nouă rundă de întâlniri bilaterale cu statele membre pentru a le oferi oportunitatea să discute rapoartele de țară. Până la mijlocul lunii aprilie se așteaptă ca statele membre să-și prezinte noile programe naționale de reformă și noile programe de stabilitate sau convergență. Pe baza acestor informații, Comisia va prezenta în luna mai noile recomandări specifice pentru fiecare țară cu privire la cele mai importante priorități care trebuie abordate.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Permisul de conducere obligatoriu pentru a conduce un triciclu. E lege în România
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
ȘOCANT! Criminalul din Vaslui, care și-a băgat victima în valiză, a mai comis o crima. Audierile au scos la iveală detalii macabre
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Partidul lui Macron câștigă președinția Adunării Naționale după un vot strâns
MediaFlux
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'