Ministerul Finanțelor construiește bugetul cu ținte de deficit în termeni cash (standard național) și ESA (standard UE) de 7% din PIB, în linie cu angajamentele din planul fiscal pe șapte ani încheiat cu Comisia Europeană (CE), anunță, într-un interviu pentru Profit.ro, noul ministru de resort, Barna Tanczos.
„Facem bugetul fără majorări de impozite și taxe. Zilele acestea asta facem. Strângem toate solicitările de la ministere, vedem care minister ce plan de investiții are, ce plan de cheltuieli de funcționare are și calculăm bugetul pe un deficit de 7% fără majorări de taxe și impozite. Calculăm un deficit de 133 miliarde în momentul de față”, a spus Tanczos Barna.
La TVA sau impozite, se anticipează venituri mai mari, dar acestea vor veni doar din evoluția economiei și nu din modificări de taxe.
„Se anticipează în continuare creșterea veniturilor din unele taxe, cum ar fi TVA sau impozite, ca urmare a evoluției economice. Nu o să avem acele stimulente pe creșterea impozitelor, cum au fost măsurile din 2024, majorările salariale au dus la un spor de 25% pe încasările pe impozit pe venit față de 2023, la TVA un 15% în plus… Trebuie analizat foarte în detaliu ce a venit din eficiență crescută, pe e-TVA, e-Factură, e-Transport, de la ANAF și ce a venit din creșterea consumului”, a spus ministrul.
Pentru colectarea mai eficientă, care ar trebui să sprijine în 2025 un buget fără măsuri fiscale suplimentare, un rol major îl va avea digitalizarea și sistemele deja implementate, cum sunt e-Factură, e-TVA, e-Transport.
„ANAF a adus în 2024, față de 2023, 70 de miliarde în plus la buget. Dacă mergem în același trend, încasările suplimentare de la ANAF pot acoperi o parte semnificativă din această sumă de 20 de miliarde lei despre care vorbiți. Aceste sisteme informatice care sunt deja consolidate și implementate, vor duce la o conformare voluntară mai ridicată și o eficiență mult mai mare în control. Este primul element care poate să suplinească măsurile de creștere a impozitelor și taxelor în 2025. Mizăm pe o colectare mai bună, cu siguranță nu pe minuni, dar pe o colectare mai bună cu 10-15% poate să aducă un plus de 10-20 de miliarde lei fără problemă”, a declarat ministrul.
Citește și: Anunț important de la ANAF! Fiscul face trimestrial un lucru esențial pentru salariați și firme
”În 2025 trebuie să ne apucăm de reforma fiscală, cu siguranță. După ce terminăm bugetul, o să începem discuțiile cu mediul de afaceri, cu patronatele și sindicatele, pentru a pregăti acea reformă fiscală, care este și jalon în PNRR, este și în planul fiscal cu CE, în acordul că în 2025 o să înceapă o reformă fiscală.
Nu mi-aș dori să se aplice din 2025, tocmai pentru a avea predictibilitate, pentru a pregăti minuțos următorii șase ani. Acest plan de reformă fiscală ar trebui să vizeze o reașezare și o regândire a sistemului de impozitare și, așa cum am stabilit și în programul de guvernare, o reducere a impozitării muncii și o consolidare a încasărilor pe termen mediu și lung”, a mai declarat ministrul.
În ceea ce privește impozitarea progresivă a marilor averi, ”acolo lucrurile sunt încă într-o fază destul de incipientă, cel puțin așa le-am găsit și așa le văd în momentul de față. Trebuie definit ce înseamnă avere, ce înseamnă mare. Nu este luată nici decizia politică, nu este pregătită nici partea tehnică. Nu există încă discuție detaliată pe tema asta. Există o intenție de impozitare a marilor averi. Trebuie pregătită, trebuie analizată, trebuie luată decizia politică și după aceea trebuie aplicată”, a mai explicat Tanczos Barna, pentru profit.ro.