„Comisia va evalua compatibilitatea cu legea europeană a oricărei măsuri britanice privind accesul cetăţenilor europeni la sistemul de beneficii sociale din Marea Britanie, dacă şi când detaliile unei astfel de măsuri vor fi finalizate şi nu înainte”, a spus Jonathan Todd, întrebat care este poziţia CE faţă de restricţiile pe care Londra vrea să le impună românilor şi bulgarilor.
Pe de altă parte, oficialul european a subliniat că, în cazul cetăţenilor europeni care nu sunt activi din punct de vedere economic, legea comunitară „cere statelor membre să aplice măsuri puternice de protecţie împotriva aşa-numitului turism pentru beneficii”.
„Cetăţenii care nu sunt activi pot avea acces la beneficii într-o ţară europeană doar dacă sunt rezidenţi acolo. În cazul muncitorilor din alte state membre, legea europeană cere să le fie asigurat un tratament egal cu cel aplicat muncitorilor din ţara-gazdă în ceea ce priveşte accesul pe piaţa muncii şi condiţiile de lucru”, a mai precizat Todd.
Premierul britanic David Cameron analizează o serie de măsuri care să împiedice imigranţii din cadrul UE să „profite” de ajutoarele sociale din Marea Britanie înaintea ridicării restricţiilor pe piaţa muncii pentru români şi bulgari la 1 ianuarie 2014, relatează Financial Times, în ediţia online.
Citeşte şi Presa internaţională: Românii merg la muncă în străinătate din cauza salariilor mici, nu a şomajului
Premierul a analizat o serie de măsuri pentru reducerea factorilor care atrag imigranţi în Marea Britanie, inclusiv creşterea perioadei de timp dintre sosirea în ţară şi momentul în care aceştia pot cere ajutoare sociale.
Unele dintre reformele propuse ar putea fi incluse în proiectul de lege guvernamental privind imigraţia, în timp ce altele ar putea să fie integrate renegocierii legilor UE, propusă de Cameron înainte de referendumul planificat pentru 2017.