Pentru semestrul al doilea al anului 2015, începând cu luna noiembrie, valoarea unui tichet de masă rămâne neschimbată faţă de primul semestru, adică 9,41 de lei, scrie avocatnet.ro. Valoarea nominală indexată a fost stabilită de Ministerul Muncii.
Citeşte şi Legea tichetelor pentru plata „after school”, adoptat tacit de deputaţi
În afară de creşterea din februarie 2011, atunci când valoarea unui tichet de masă a ajuns la 9 lei, singurele majorări din ultimii ani au fost făcute în mai 2013 (9,35 de lei) şi în mai 2015 (9,41 de lei).
Potrivit Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă, angajatorii au posibilitatea de a oferi salariaţilor, în fiecare lună, o alocaţie individuală de hrană sub forma tichetelor de masă.
Totodată, Ministerul Muncii a stabilit şi valoarea lunară a sumei indexate care se acordă în semestrul al doilea din 2015 sub formă de tichete de creşă. Aceasta rămâne, de asemenea, neschimbată faţă de primul semestru al acestui an, adică 440 de lei, conform Ordinului nr. 2185/2015, publicat în acelaşi număr al Monitorului.
Pe parcursul anilor 2012, 2013 şi 2014, valoarea tichetului de creşă a fost majorată constant. Mai precis, în mai 2012 cuantumul a crescut de la 370 la 400 de lei, în mai 2013 – de la 400 la 420 de lei, în noiembrie 2013 – de la 420 la 430 de lei şi în noiembrie 2014 – de la 430 la 440 de lei.
Tichetele de creşă pot fi acordate lunar de angajatori la cererea salariaţilor, potrivit Legii nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou şi a tichetelor de creşă. Acestea sunt acordate până la împlinirea vârstei de trei ani de către copii, dacă părinţii nu beneficiază de concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani (sau de până la trei ani, pentru copiii cu handicap).
„Suma individuală acordată pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de trei ani sub forma tichetelor de creşă se asigură integral din costuri de către angajator. Tichetele de creşă se acordă la cerere, unuia dintre părinţi sau, opţional, tutorelui, celui căruia i s-au încredinţat copii spre creştere şi educare ori în plasament familial, pe baza livretului de familie”, scrie în actul normativ.
Tichetele pot fi folosite doar la plata taxelor de creşă pentru copiii salariaţilor.
Documentele necesare pentru a cere tichetele de creşă
Aşa cum se arată în normele pentru aplicarea Legii tichetelor cadou şi tichetelor de creşă, salariaţii au nevoie de mai multe documente pentru a cere tichetele de creşă.
Citeşte şi PROGRAMUL RABLA se modifică. Care sunt ultimele schimbări
Concret, pe lângă cererea pentru acordarea tichetelor, mai sunt necesare şi următoarele acte:
-actul doveditor eliberat de creşă sau, după caz, unitatea educaţională la care este înscris copilul;
-o declaraţie pe propria răspundere că celălalt părinte sau, după caz, tutorele nu beneficiază de tichete de creşă;
-o declaraţie pe propria răspundere că celălalt părinte nu beneficiază de concediul şi indemnizaţia care se acordă pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi/trei ani;
-livretul de familie (dacă acesta n-a fost eliberat, cererea trebuie însoţită de copia certificatului de naştere al copilului sau a extrasului de naştere; dacă este prezentat extrasul de naştere, beneficiarul tichetelor trebuie, în termen de 30 de zile de la eliberarea certificatului de naştere, să depună copia acestuia la angajator);
-alte documente solicitate de angajator, după caz, potrivit Regulamentului intern de acordare a tichetelor de creşă şi a tichetelor cadou.
Tichetele de creşă sunt distribuite lunar, iar cei care le folosesc în alte scopuri decât cel stabilit prin lege riscă o amendă între 300 şi 1.000 de lei.