Câinii domestici pot percepe imagini la televizor în mod asemănător în care o fac și oamenii, iar potrivit cercetătorilor, patrupezii canini sunt suficient de inteligenți pentru a recunoaște imaginile de la TV ale animalelor, tot așa cum ar face-o în viața reală.
Potrivit studiilor câinii pot percepe, atunci când se uită la televizor, chiar și animale pe care nu le-au văzut niciodată până acum și au capacitatea de a recunoaște sunetele specifice câinilor, cum ar fi lătratul.
Un studiu din 2013, publicat în revista Animal Cognition, susține că prietenii noștri canini ar putea identifica imaginile altor câini dintre mai multe imagini cu oameni și animale, folosindu-se doar de simțul lor vizual.
Cu toate acestea, există unele diferențe între simțul vizual al oamenilor și cel al câinilor. În primul rând, ochii câinilor înregistrează imagini mai repede decât ai noștri. Așadar, imaginile de pe televizoarele mai vechi, care arată mai puține cadre pe secundă decât televizoarele moderne, ar părea unui câine că pâlpâie asemenea unui „film din anii 1920”, susțineNicholas Dodman, specialist veterinar la Universitatea Tufts, din Massachusetts.
Câinii au și vedere dicromatică, ceea ce înseamnă că văd o gamă de două culori primare, galben și albastru. Viziunea umană este tricromatică, așa că vedem întreaga gamă de culori.
DogTV, un canal HDTV prin cablu conceput pentru câini, îi interesează pe canini, deoarece HDTV are un număr mult mai mare de cadre pe secundă și este colorat special pentru a se adapta la vederea dicromatică a câinilor, a spus Dodman, care este om de știință, ce lucrează în cadrul canalului.
DogTV difuzează imagini special concepute pentru a calma câinii, care arată imagini cu alți patrupezi canini care se relaxează pe un câmp înverzit. Același canal TV arat imagini menite să stimuleze instinctele câinilor precum un câine care reacționează la soneria de la ușă și respectă comenzile pentru a-l obișnui la astfel de situații.
Dincolo de caracteristicile biologice, modul în care câinii reacționează la televizor, indiferent dacă aleargă, latră entuziasmați sau pur și simplu îl ignoră, este și influențat și de personalitate sau rasă.
Câinii ca și oamenii, au personalități diferite. Unii sunt teritoriali, alții nu; unora le plac oamenii, alții urăsc oamenii; unii sunt prădători, alții nu; unii sunt extrovertiți, alții sunt timizi.
Unii câini nu numai că latră animalele de pe ecran, ci aleargă și în spatele televizorului căutându-le.
Alții, dimpotrivă, au fost desensibilizați de televizor și nu mai au nicio reacție.
Rasa unui câine poate influența reacțiile pe care patrupedul le are în fața televizorului. Câinii, care sunt mânați de miros, nu sunt la fel de interesați de imagini, dar rasele de turmă, cum ar fi terrierii, pot fi mai stimulate de obiectele în mișcare pe care le văd pe micul ecran.
Mulți dintre noi lăsăm radioul sau televizorul aprins când părăsim casa pentru a ține companie câinelui, sperând că sunetul este mai reconfortant pentru animalele noastre decât tăcerea.
Canalele care prezintă animale ar putea fi preferate programelor de știri, dar, la fel ca mulți oameni, câinii se uită adesea doar pe jumătate la televizor.
„Ei se orientează către lucrurile de care sunt interesați, se uită la el timp de câteva minute și spun „hmm, interesant”, apoi se uită în altă parte”, a spus Dodman, specialist în comportamentul animalelor.