Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a anunțat, într-o postare publicată pe pagina de Facebook a instituţiei, că beneficiile sociale se vor calcula, din martie, în funcție de rata inflației, ceea ce înseamnă că unii români vor primi mai mulți bani de la stat.
„Rata inflaţiei pentru 2023 este de 10,4%. Astfel, valoarea ISR se majorează, din martie, de la 598 de lei la 660 de lei”, se menţionează în comunicatul ministerului.
Conform celor transmise de instituția statului, prestaţiile care se majorează sunt: prima de inserţie, care reprezintă de trei ori valoarea ISR, subvenţia pentru angajatorii care încadrează tineri cu risc de marginalizare socială, nu mai mult de patru ori valoarea ISR, stimulentul lunar pentru angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor, respectiv 50% din valoarea ISR.
Totodată, se va majora valoarea indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului, pragul minim al acesteia crescând la 1.651 de lei (de la 1.496 de lei), precum şi alocaţia lunară de plasament, de la 1.082 de lei la 1.194 de lei. Valoarea minimă a indemnizaţiei lunare de acomodare, în cazul adopţiei unui copil va creşte și ea la 2.245 de lei, iar valoarea indemnizaţiei de sprijin la 793 de lei. Pe de altă parte, indemnizaţia de şomaj pentru absolvenţi se acordă timp de 6 luni şi este 50% din ISR.
Alte prestaţii care se majorează sunt: indemnizaţia de şomaj calculată la valoarea ISR pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an, respectiv valoarea ISR, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea unei cote procentuale în funcţie de stagiul de cotizare. În ceea ce priveşte indemnizaţiile pentru persoanele cu dizabilităţi, pentru persoanele încadrate cu handicap grav, cuantumul total creşte de la 599 de lei la 662 de lei, iar pentru persoanele încadrate cu handicap accentuat, cuantumul total creşte de la 449 de lei la 496 de lei.
„Pentru persoanele cu dizabilităţi încadrate în gradul handicap mediu, bugetul complementar creşte de la 72 la 80 de lei”, se mai precizează în comunicat.
Totodată, venitul Minim de Incluziune (VMI), prin excepţie, în anul 2024, se indexează de două ori: odată la 1 ianuarie cu rata inflaţiei pe anul 2022 şi odată în martie cu rata inflaţiei pe anul 2023. Astfel, venitul net lunar până la care se acordă componentele sale creşte de la 313 lei la 346 lei, de la 456 lei la 504 lei în cazul persoanei vârstnice 65+, iar pentru componenta de ajutor pentru familia cu copii pragul creşte de la 795 lei la 879 lei.
„ISR se actualizează, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflaţiei din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de INS”, mai precizează Ministerul Muncii.