Cei care sunt puşi în faţa imaginii de mai jos au de răspuns la o întrebare simplă: Care partea a obiectului este mai întunecată, cea de sus sau cea de jos?
Citeşte şi Cele mai IMPRESIONANTE iluzii optice GALERIE FOTO
În timp ce majoritatea oamenilor răspund că parte de jos este mai întunecată, ulterior ajung la concluzia că cele două forme au aceeaşi culoare, însă ochiul este păcălit cu uşurinţă de ingeniozitatea psihologului care a creat această iluzie. Astfel, dacă se acoperă partea din mijloc cu un deget, locul în care cele două dreptunghiuri se unesc, se poate descoperi că este aceeaşi nuanţă a culorii gri, potrivit NWE.com.
Citeşte şi O nouă iluzie optică i-a uimit pe cercetători: Cum se mişcă punctele?
Iluzia, apărută în 1970 în cartea scrisă de Tom Cornsweet, se bazează pe contrast. Astfel, atunci când privim un lucru, îii percepem atât culoarea, cât şi conturul îăn funcţie de restul lucrurilor din zonă. Mai sus percepem o imagine tridimensională, cu toate că nu este aşa. Figura de mai sus pare îndreptată în sus, în timp ce dreptunghiul de jos pare îndreptat invers, motiv pentru care creierul o percepe imaginea de sus luminată, în timp ce partea de jos pare în umbră, de unde şi diferenţa de culoare.