Începând de anul nou, vom putea recicla și deșeuri textile, pe lângă hârtie, sticlă și plastic. Conform legii, autorităţile sunt obligate să asigure colectarea separată şi a textilelor, de la 1 ianuarie 2025, notează zf. Obligativitatea este valabilă în toate țările din Uniunea Europeană.
Specialiștii din piață spun că, prin intermediul administrațiilor locale, ar trebui să fie montate containere stradale care să permită colectarea selectivă, din deșeurile municipale, și a textilelor, la fel cum se întâmplă deja cu alte categorii de deșeuri. ”În acest moment, colectarea selectiva a deşeurilor textile este încă la început în România. Exista câteva iniţiative caritabile sau comerciale prin care se colectează îmbrăcăminte şi încălţăminte folosită, însă cantităţile sunt la o zecime raportat pe cap de locuitor faţă de ceea ce se colectează în alte ţări europene. De asemenea, în zona de deşeuri pre-consumator avem mai puţin de 30 la sută din industrie pregătită să sorteze şi să ambaleze deşeul textil cu scop de reciclare, majoritatea cantităţilor ajungând la valorificare energetică sau la groapa de gunoi“, spune preşedintele Asociaţiei Române pentru Reutilizare şi Reciclare Textile (ARETEX), Zoltán Gündisch.
În România se aruncă 160.000 de tone de deşeuri textile pe an, majoritatea ajungând la groapa de gunoi. Din această uriașă, peste 6 la sută este reciclabilă, conform sursei citate.
În lipsa containerelor separate pentru textile, este oarecum logic faptul că România înregistrează, la această oră, un nivel de colectare inferior celor din multe alte țări europene. ”Din volumul actual colectat separat cu scopul reutilizării, reutilizabil este aproximativ 30-35 la sută. Însă colectarea separată este relativ mică, o estimăm la 6.000-9.000 de tone pe an. Rata actuală de colectare în România este de 0,5-0,7 kilograme de persoană pe an, în timp ce în ţările vestice colectarea este între șase şi 14 kilograme de persoană pe an. În Ungaria de pildă, circa 10.000 de tone de îmbrăcăminte uzată este colectată anual, echivalentul a 0,8-1,2 kilograme pe persoană”, a mai precizat Gündisch.
Despre reutilizarea deșeurilor textile se spune că are un impact de 70 de ori mai mic asupra mediului decât cel al producţiei de haine noi.
Deşeurile textile pot fi refolosite pentru a fabrica ţesături sau îmbrăcăminte, cu condiția sortării lor pe culoare şi compoziţie.
Industria textilă din România avea, în 2022, o cifră de afaceri totală estimată la 17,7 miliarde lei. În acest domeniu activau atunci 96.000 de angajați.