Ce vor mânca militarii din România în caz de război. Ministerul Apărării, prin Unitatea Militara 01020 din Dej, vrea să cumpere rații individuale de luptă, în valoare de 66.387.160,62 de lei. A fost lansată deja procedura de achiziție, iar ofertele sunt așteptate până pe 31 august. Criteriul de atribuire al licitației va fi cel mai bun raport calitate – preț.
În timp ce pentru hrana unui militar autorităţile sunt dispuse să plătească în jur de 200 de lei pe zi, pentru bolnavii din spitale au fost alocaţi doar 22 de lei.
Ministerul Apărării Naţionale intenționează să cumpere, prin Unitatea Militară 01836, până la 90.000 de raţii individuale de luptă pentru militarii din Forţele Aeriene Române. Valoarea totală a acordului este estimată la 20.000.000 de lei, plus TVA. Autoritatea contractantă delegată este Unitatea Militară 01836 Otopeni, însă produsele vor fi livrate la U.M. 01991 Târgșoru Nou, scrie stiridiaspora.ro.
„În cadrul propunerii tehnice ofertantul va depune minim 3 meniuri (variante) pentru raţiile individuale de luptă”, se arată în caietul de sarcini al licitaţiei.
Inspiraţi de raţiile de mâncare ale soldaţilor, românii au găsit un nou tip de afacere profitabilă. Raţiile militare de hrană ale armatei americane – meal ready to eat, prescurtat MRE – au apărut de vânzare pe mai multe site-uri care se ocupă de comercializarea de produse.
„Mâncare americană: peşte, vită, porc, pui, meniuri complete. Mai multe info, în privat. 400 de lei baxul care conţine 12 bucăţi”, spune Dorel din Făgăraş.
Iată cum sună un alt anunţ de vânzare postat pe internet.
„Sunt originale, sunt aduse din America, pentru că mai sunt şi din Anglia unele. Eu am 3 cutii cu câte 12 meniuri fiecare şi le pot trimite prin curier. Scriu că un pachet are 2 kilograme, ca să coste mai puţin, dar unul are 10 kilograme. Ele nu au termen de valabilitate, scrie doar că vor fi verificate din nou, unele în 2023, altele în 2024. Conţin tot ce este necesar să se poată trăi timp de o zi.
Pe lângă supe, mâncăruri gătite, conţin şi batoane energetice, prăjituri, chibrituri şi un fel de carbid care încălzeşte mâncarea, fără să o afecteze, nici ca gust şi nici altfel. Am avut mai multe înainte, dar, de când cu războiul din Ucraina, cererea a fost foarte mare şi acum mai am doar 3 baxuri”, a spus una din vânzătoarele de meniuri americane.
Citeşte şi Ministerul Apărării face recrutări. Tot ce trebuie să ştii dacă vrei să intri în Armată