CE vrea să creeze o bază de date cu toate neregulile constatate la nivelul statelor membre în achiziţiile publice

Comisia Europeană susține că asigurarea celui mai bun raport calitate-preț este și trebuie să rămână o preocupare constantă în domeniul achizițiilor publice și intenționează să creeze o bază de date cu toate neregulile constatate la nivelul statelor membre și să încurajeze administrațiile naționale să elaboreze registre naționale de contracte.
Filip Stan
02 dec. 2015, 16:58
CE vrea să creeze o bază de date cu toate neregulile constatate la nivelul statelor membre în achiziţiile publice

Acestea sunt principalele concluzii desprinse dintr-o declarație comună a comisarului european pentru politică regională, Corina Crețu, și a comisarului pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, Elzbieta Bienkowska, emisă în urma primei întâlniri pe tema achizițiilor publice dintre cei doi oficiali europeni.

„Asigurarea celui mai bun raport calitate-preț este și trebuie să rămână o preocupare constantă în domeniul politicii de coeziune, precum și în alte domenii. Dorim să dezvoltăm parteneriate active cu statele membre pentru a ne asigura că acest lucru se întâmplă cu adevărat și, în paralel cu o monitorizare strictă, să le ajutăm să pună în aplicare normele”, se precizează în documentul citat.

Potrivit declarației, normele privind achizițiile publice au rolul de a garanta faptul că toți operatorii economici din UE au șanse egale de a câștiga un contract de achiziții publice. Procedurile rapide și eficiente sunt, de asemenea, esențiale pentru a sprijini investițiile și a evita întârzierile.

„Aproape jumătate din fondurile structurale și de investiții europene sunt direcționate prin intermediul achizițiilor publice. De la începutul activității Comisiei Juncker, lucrăm împreună pentru ca fondurile UE să fie utilizate în mod eficient, prin aplicarea corectă și consecventă a normelor de achiziții publice la nivelul UE, contribuind la îndeplinirea obiectivului privind investițiile pentru creștere economică și crearea de locuri de muncă”, se menționează în document.

Cei doi oficiali susțin că, cu sprijinul Comisiei, o serie de state membre au pregătit și au pus în aplicare planuri naționale de acțiune pentru a remedia deficiențele structurale.

„În luna octombrie am publicat un ghid pentru a ajuta funcționarii publici din întreaga UE să identifice și să evite cele mai frecvente erori în materie de achiziții publice din proiectele cofinanțate de fondurile structurale și de investiții europene. A sosit momentul să ne intensificăm eforturile. Am publicat recent un plan de acțiune pentru consolidarea cadrului legal privind achizițiile publice în contextul politicii de coeziune. De asemenea, ieri am avut discuții pe această tema cu Phil Wynn Owen, membru al Curții de Conturi Europene”, se mai arată în declarația citată.

Conform documentului, Comisia oferă îndrumare și asistență pentru a consolida capacitatea administrativă a statelor membre, pentru a le ajuta sa remedieze principalele deficiențe. Pe de altă parte, atunci când statele membre nu înregistrează efecte pozitive sau acestea sunt insuficiente, în ciuda tuturor măsurilor preventive, Comisia va întrerupe plățile.

„Planul de acțiune privind achizițiile publice face parte dintr-o inițiativă mai amplă a Comisiei de a ajuta statele membre și regiunile să-și îmbunătățească modul în care investesc și gestionează fondurile politicii de coeziune. Acesta include platforma Peer 2 Peer, menită să permită funcționarilor publici din statele membre să facă schimburi de experiență și de bune practici în ceea ce privește consolidarea capacității administrative, precum și Pactele de integritate, ca instrument pentru creșterea transparenței și asumarea responsabilității în domeniul achizițiilor publice. În plus, dorim să creăm o bază de date cu toate neregulile constatate la nivelul statelor membre și să încurajăm administrațiile naționale să elaboreze registre naționale de contracte”, se subliniază în comunicat.

Pe de altă parte, autoritățile contractante ar trebui să dispună de specialiști în domeniul achizițiilor publice, astfel încât să obțină cel mai bun raport calitate-preț. În acest sens, Comisia va organiza o conferință la începutul anului 2016 pe tema utilizării corecte a criteriilor de atribuire a contractelor de achiziții publice, se subliniază în documentul citat.

Citeşte şi Kovesi: CORUPŢIA nu se rezolvă doar cu DOSARE. Trebuie să se modifice REGULILE de ATRIBUIRE a contractelor publice

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Călin Georgescu, câștigător! Oamenii lui au găsit soluția. Anunț cumplit în România
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Românii care vor avea mai mulți bani în 2025. Legea a trecut de Parlament
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu dă lovitura. Răsturnare de situație după alegerea Guvernului: Vă garantez că veţi regreta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Germania în căutare de răspunsuri după atacul cu mașina de la târgul de Crăciun din Magdeburg
MediaFlux
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii