Ce zic bancherii că ar trebui să facă noul guvern

România are un nou guvern care îşi propune să tragă mai mulţi bani europeni, să se încadereze în ţintele acordului cu creditorii internaţionali, să investească în infrastructură şi crească salariile bugetarilor şi pensiile, dacă vor fi bani. Care sunt provocările noului guvern şi ce ar trebui să facă acesta în vizuinea bancherilor. Şi are sau nu timp să acţioneze?
Mihai Baniţă
13 feb. 2012, 07:05
Ce zic bancherii că ar trebui să facă noul guvern

Cele mai importante provocări pentru noul cabinet

Eugen Sinca – Analist Cercetare Macro BCR

  1. Îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene pentru susţinerea creşterii economice într-un an în care fluxurile externe de capital privat, dar şi resursele bugetare naţionale destinate investitiilor vor fi destul de reduse. O absorbţie bună a fondurilor europene în prezent poate susţine şi creşterea economică din următorii ani, prin stimularea productivităţii totale. După cum am vazut şi din rezultatele provizorii ale recensământului, România nu se poate baza pe avansul numărului de locuitori în scopul susţinerii creşterii economice şi de aceea devine absolut necesară cresterea productivităţii şi a capitalului.

  2. Tot în contextul susţinerii creşterii economice, o altă provocare este accelerarea programului de listări ale unor întreprinderi de stat pe bursă care va pune România pe un loc de frunte pe harta investitorilor străini.

Florian Libocor – economist-şef BRD

  1. Recâştigarea încrederii populaţiei în actul de guvernare.

  1. Accelerarea investiţiilor şi a reformelor în învăţământ şi sănătate

  2. Respectarea acordului cu instituţiile internaţionale şi conlucrarea strânsă cu Banca Naţională.

Dan Bucşa – economist-şef UniCredit Ţiriac Bank

  1. Atingerea ţintei de deficit bugetar

  2. Rezistenţa la presiunile populiste venite din partea politicienilor aflaţi în campanie electorală

  3. Finanţarea datoriei publice

Melania Hăncilă – economist-şef Volksbank

  1. Stimularea economiei româneşti pentru menţinerea creşterii pozitive şi crearea de noi locuri de muncă în sectorul privat

  2. Eficientizarea sectorului public prin reducerea birocraţiei şi arieratelor companiilor de stat

  3. Respectarea angajamentelor faţă de organismele internaţionale.

Ce măsuri ar trebui să ia rapid şi care credeţi că ar trebui să fie priorităţile acestuia?

Sinca

Dacă ar fi să identificăm o altă prioritate, aceasta ar fi cu siguranţă agricultura. Impulsionarea comasării terenurilor agricole, sprijinirea formării unor asociaţii de producători sau de distribuitori de produse agricole locale, programe inteligente de retenţie a tinerilor specialişti in lumea satelor (medici, ingineri, profesori) sunt doar câteva domenii pe care statul poate interveni. România, o ţară ce poate hrăni 80 de milioane de locuitori, are astfel şansa de a deveni un exportator net de produse agricole şi alimente pe o piaţă globală ce va cunoaşte, în mod cert, creşteri de preţuri pe termen lung.

Libocor

Eficientizarea fiscalităţii (reducerea numărului de taxe, lărgirea bazei de impozitare şi imbunatatirea consistentă a procesului de colectare a veniturilor). Prospectarea unor noi pieţe de desfacere (ar fi inţelept ca expunerea pe pieţele de desfacere externe să fie echilibrată şi pieţele tradiţionale să nu fie ignorate). Eficientizarea proceselor de absorbţie a fondurilor europene

Bucşa

Continuarea reformelor structurale care să permită creşterea eficienţei economice prin reducerea birocraţiei în ceea ce priveşte deschiderea şi operarea firmelor, reducerea pierderilor în sectorul public prin reorganizări, reduceri de personal şi eliminarea firmelor-căpuşă din industrie şi energie, încurajarea competiţiei şi sprijinirea dezvoltării pieţei locale de capital.

Hăncilă

Reducerea evaziunii fiscale şi creşterea gradului de colectare a taxelor, creşterea eficienţei cheltuirii banilor publici şi direcţionarea unei părţi cât mai mari către investiţiile publice cu valoare adaugată ridicată, progrese semnificative în absorţia banilor europeni, reforma radicală a sistemului de sănătate, programe de stimulare a antreprenoriatului şi a IMM-urilor, politici eficiente de sprijinire a exportatorilor şi de diversificare a pieţelor de export.

Credeţi că are timp să facă ceva până la alegeri?

Libocor

Dificil de realizat în actualul context, însă nu imposibil.

Bucşa

Guvernul va avea foarte puţin timp până la alegeri, mai ales că mulţi dintre noii miniştri vor avea nevoie de câteva luni pentru a se familiariza cu noua poziţie.

Hăncilă

Într-adevar nu mai au foarte mult timp la dispoziţie până la alegeri, însă eficienţa şi profesionalismul unui guvern se dovedesc prin rapiditatea de a lua şi implementa decizii cu impact real asupra economiei şi prin ameliorarea mediului de afaceri. Sunt de părere că membrii executivului care se vor remarca prin rezultate pozitive în aceste vremuri agitate vor face carieră politică şi se vor regăsi şi în componenţa guvernelor viitoare.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Parcul din România care se va transforma de Paște 2025. Sunt așteptați turiști din toate colțurile țării pentru a vedea carnavalul
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Devine obligatoriu în România! Termen până pe 14 aprilie 2025
Playtech.ro
Imagine rară cu copiii lui Nicolae al României și ai Alinei Binder. Ce mari au crescut Alexandra și Mihai
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Fost consilier al președintelui Zelenski: „România trebuie să construiască un bloc est-european ce poate rezista valurilor care vin”
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Aberația din legea RCA. Ce pățești când îți cumperi mașină
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Peste 20 de persoane au murit în urma unui incendiu la un azil de bătrâni, în China
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o legendă. A fost unul dintre cei mai iubiți români. Nu-l vom uita niciodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Nu spalati rufele la aceasta temperatura: Greseala pe care multe gospodine o fac cand folosesc masina de spalat.
MediaFlux
Alerte meteo ANM cod galben și cod portocaliu în toată țara. Vreme deosebit de rece, vânt, brumă şi îngheţ la sol
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Furtul de lemne! Metoda cea mai utilizată, potrivit unui activist de mediu