După apariţia informaţiilor cu privire la sechestrul pus asupra acțiunilor deținute de statul român la compania OMV Petrom, Biroul de presă al Ministerului Finanțelor Publice precizează că „prin adresa înregistrată la Ministerul Finanțelor Publice sub nr.133763 din 3 decembrie 2014, Societatea civilă profesională de executori judecătorești „Mazilu şi Asociații”, la cererea societăţilor MULTIPACK S.R.L., STARMILL S.R.L. şi EUROPEAN FOOD S.A., precum și a persoanei fizice Ioan Micula, ne-a informat că a întocmit Procesul verbal de sechestru în dosarul de executare nr.22/2014 asupra acțiunilor deținute de statul român la SC OMV PETROM SA”.
În comunicat se mai precizează că „împotriva acestui act de executare silită, ca şi împotriva tuturor actelor de executare întocmite în cadrul aceluiaşi dosar de executare, Ministerul Finanţelor Publice a formulat contestaţie la executare în faţa instanţelor judecătoreşti naţionale”.
De asemenea, după primirea Procesului verbal de sechestru anterior menţionat, Ministerul Finanţelor Publice a informat Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Departamentul pentru Energie.
MFP mai precizează că „diferendul în faţa Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii dintre România şi societăţile MULTIPACK S.R.L., STARMILL S.R.L. şi EUROPEAN FOOD S.A., precum și persoanele fizice Ioan Micula şi Viorel Micula nu este finalizat, România, prin Ministerul Finanţelor Publice, solicitând anularea hotărârii arbitrale din 11 decembrie 2013”.
Oamenii de afaceri Ioan şi Viorel Micula, proprietarii grupului de companii European Drinks, au pus sechestru pe o parte dintre acţiunile Petrom deţinute de statul român, potrivit unor surse guvernamentale. Este vorba despre titluri în valoare de cel puţin 300 de milioane de lei (aproximativ 66,9 milioane de euro), bani pe care statul român trebuie să îi achite celor doi investitori, potrivit unei decizii a Curţii de Arbitraj de la Washington.
Soluţia instanţei de arbitraj, pronunţată în decembrie 2013, a vizat un proces demarat de antreprenori în 2005 prin care au acuzat statul român că nu şi-a respectat angajamentele referitoare la protecţia reciprocă a investiţiilor cuprinse în Acordul bilateral dintre Suedia şi România.
Patronii European Drinks, care au şi cetăţenie suedeză, au câştigat la Washington peste 367,4 milioane de lei (aproximativ 82 de milioane de euro).”
Potrivit calculelor, fraţii Micula ar urma să intre în posesia a 1,35% din totalul acţiunilor Petrom.
Întreaga poveste legată de sechestrul pus pe acţiunile deţinute de către stat la Petrom pe ECONOMICA.NET.